Ce risca Romania in cazul retragerii liniilor de finantare externa?

 

Economia româneasca risca un puternic recul în 2015, pe fondul retragerii masive a capitalului strain si a posibilei majorarii a taxelor si impozitelor, avertizeaza economistii de la KeysFin. Dincolo de avansul PIB-ului raportat de INS, datele din economia reala sunt îngrijoratoare.

minister_finante9,1 miliarde de euro, reprezinta banii pe care bancile-mama i-au retras din România în intervalul 2008-2014. Motivul? Nu mai exista business-uri atractive care merita finantate.

Cu alte cuvinte, economia nu mai genereaza interesul pe care l-a stârnit în anii de glorie din “Epoca de Aur a consumului” 2005-2008, când ritmul de crestere al creditarii în România a depasit 50%, cu peste 20% peste nivelul tarilor din regiune.

Gratie liniilor de credit externe acordate de bancile-mama subsidiarelor locale, economia a avansat atunci spectaculos si, din pacate, nesanatos, pentru ca înafara de consum, prea putine finantari s-au dus spre investitiile generatoare de plus-valoare, de dezvoltare economica pe orizontala, de locuri de munca.

Senzatia de prosperitate de atunci, dopata de credite, s-a întors în prezent împotriva noastra, iar economia reala resimte impactul din plin.

Potrivit datelor BNR, bancile mai au în prezent numai 13 miliarde de euro din liniile de finantare externa, fata de 22,1 mld.euro în decembrie 2008.

Bancile care au semnat Initiativa de la Viena, Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Société Générale, Alpha Bank, Volks­bank si Piraeus, si-au redus expunerea pe România în ultimii patru ani cu 25%, de la 65 la 50 de miliarde de euro. Aceste banci detin peste 70% din activele din mediul bancar românesc.

Astfel ca, chiar daca economia a crescut în 2013 cu 3,5% si în mod normal asta ar fi trebui sa duca la un avans al creditarii private, aceasta a scazut cu aproape 5% în termeni reali, înregistrând, practic, cea mai dura ajustare de la începutul crizei.

Citeste mai departe pe legalmagazin.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie