Alegeri prezidentiale 2014. Ghidul alegatorului

 

Astazi este ultima zi de campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, astfel ca pe 2 noiembrie alegatorii vor putea merge la vot pentru a alege viitorul presedinte al statului. Sectiile de votare vor fi deschise duminica de la ora 7:00 pana la ora 21:00. Persoanele care vor vota fara a avea acest drept, cele vor vota de mai multe ori, precum si cele care vor introduce in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul un alegator risca pedeapsa cu inchisoare, cuprinsa intre sase luni si trei ani. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

votProcesul de vot pentru alegerile prezidentiale din 2 noiembrie va incepe la ora 07:00 si se va incheia la ora 21:00, iar in acest interval de timp, alegatorii au dreptul la un singur vot pentru alegerea celui care va ocupa functia de presedinte al statului.

Conform datelor publicate recent de Biroul Electoral Central, numarul alegatorilor cu domiciliul in Romania inscrisi in Registrul electoral este de 18.313.698. In randul acestora au fost inclusi si cetatenii romani cu drept de vot care vor implini 18 ani pana la data de 2 noiembrie inclusiv.

Cine are dreptul sa voteze?

Alegatorii din Romania, care au dreptul de a alege presedintele tarii, trebuie sa prezinte, la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului, unul dintre urmatoarele documente:

  • cartea de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • cartea de identitate electronica
  • buletinul de identitate
  • pasaportul diplomatic sau pasaport diplomatic electronic, in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice
  • pasaport de serviciu
  • pasaport simplu sau pasaport simplu electronic
  • pasaport simplu temporar
  • carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare

In ceea ce priveste cetatenii romani aflati in strainatate (care au domiciliul sau resedinta in strainatate sau care se afla ocazional peste hotare), acestia pot vota la scrutinul din 2 noiembrie doar daca au implinit, inclusiv pana in ziua alegerilor, varsta de 18 ani.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie