www.antidiscriminare.ro – Prima platforma utilitara in domeniul antidiscriminarii si drepturilor omului din Romania
Victimele si martorii actelor de discriminare pot fi consiliati juridic gratuit pe o platforma online, unde vor fi disponibile si module interactive pentru crearea petitiilor sau plângerilor adresate Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sau instantelor.
Prima platforma utilitara în domeniul antidiscriminarii si drepturilor omului din România, www.antidiscriminare.ro, va permite consilierea juridica anti-discriminare online si gratuit, dar si formularea plângerilor adresate CNCD, Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sau instantelor de judecata.
Website-ul a fost lansat de Coalitia anti-discriminare, din care fac parte Asociatia Accept, ActiveWatch, APADOR-CH, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice si Centrul Filia.
Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat miercuri, la lansarea platformei web, ca România are o subraportare a cazurilor de discriminare, iar asistenta acordata victimelor dicriminarii este extrem de importanta.
El a precizat ca, anual, CNCD primeste aproximativ 900 de petitii si în circa jumatate dintre aceste cazuri se confirma fapte de discriminare. De asemenea, instantele solicita anual 4.000 – 5.000 de puncte de vedere de la institutie, însa multe dintre aceste cazuri nu sunt de competenta CNCD.
Asztalos a aratat ca asistenta juridica acordata de platforma online este extrem de importanta, subliniind ca ar fi necesara elaborarea unui cod care sa înglobeze toata legislatia din domeniu, astfel putând fi eliminate multe bariere de care se lovesc cei care au competente sa solutioneze o problema de acest fel. El a mai spus ca plângerile sau petitiile trebuie sa îndeplineasca anumite standarde pentru a nu fi respinse de catre instanta sau de catre orice alta institutie cu atributii în domeniu.
Presedintele CNCD considera ca, pentru schimbarea mentalitatii, în programa concursurilor pentru ocuparea posturilor de functionari publici, în educatie, sau pentru avansarea în grad, trebuie sa fie introduse si subiecte care tin de discrminare. Aurelia Alexa, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!