Cat a costat curatarea bilantului de credite neperformante a Bancii Comerciale Romane?

 

Curatarea bilantului de credite neperformante a „costat” Banca Comerciala Româna 910,9 milioane de euro în primele noua luni. Cheltuielile nete cu provizioanele au crescut astfel de 2,5 ori fata de perioada similara din 2013, aducând BCR în situatia de a bcrraporta o pierdere neta de 2,42 milioane de lei (545,9 milioane de euro), desi rezultatul operational indica un plus de 1,57 miliarde de lei (352,6 milioane de euro). Este cea mai mare pierdere din istorie a bancii la noua luni. Anul trecut, BCR încheia primele trei trimesctre pe profit, gratie contabilizarii impactului pozitiv din eliberarea unor pasive fiscale în trimestrul doi, iar în 2012 marca, la acelasi termen, o pierdere neta de 172,1 milioane euro

„Rezultatul net din primele noua luni ale anului este influentat în mod semnificativ de o majorare substantiala a provizioanelor de risc, având în vedere faptul ca am angajat toate eforturile pentru a derula o curatare extinsa a portofoliului de credite neperformante. Pâna la finalul anului, obiectivul nostru este sa reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, pâna la jumatate, în functie de conditiile pietei”, a declarat într-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR.

BCR administreaza un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei (la septembrie 2014), pentru care a decis solutionarea accelerata, asteptându-se o reducere de aproximativ 25% a acestora, în comparatie cu finalul anului 2013. Ca urmar, costurile de risc sunt asteptate sa contrabalanseze rezultatul operational ale bancii pe parcursul anului 2014, arata reprezentantii bancii.

Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justa prin intermediul contului de profit si pierdere, au crescut cu 165,3% atingând valoarea de 4.051,2 milioane lei (910,8 milioane euro) în primele noua luni ale anului 2014, fata de 1.527,3 milioane lei (346,4 milioane euro) în primele noua luni din 2013. Rata creditelor neperformante a scazut cu 10%, acum aflându-se la 26,5% din totalul portofoliului de credite, nivel situat înca peste media pietei.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie