Bancile care au finantat Asmita Gardens si Ibiza Sol si-au recuperat un sfert din datorie

 

Dupa trei ani de insolventa, bancile care au finantat Asmita Gardens si Ibiza Sol, doua dintre cele mai mari si mai scumpe proiecte de locuinte din România, si-au recuperat circa 25 mil. euro, adica putin peste un sfert din datorie.

Asmita GardensAnsamblul rezidential Asmita Gardens, intrat în insolventa în noiembrie 2011, a vândut în ultimii trei ani 150 de apartamente în valoare totala de 16,2 mil. euro, potrivit Premier Estate, companie care gestioneaza vânzarea proiectului. Dintre acestea, 44 de unitati au fost înstrainate în 2014, generând venituri de 4,9 mil. euro. Încasarile au diminuat cu circa 30% datoria pe care Alpha Bank o are de recuperat de pe urma acestui proiect, însa nu a fost respectat programul trasat în planul de reorganizare al companiei dezvoltatoare. Documentul întocmit de banca si acceptat de judecatori în octombrie 2012 sprecifica faptul ca „în cazul în care rambursarea de 102.988.520 (circa 23 mil. euro) din creditul acrodat de AGI-RRE Participations (societate controlata de Alpha Bank n.red.) nu are loc pâna la expirarea celor 16 luni de la data confirmarii planului de reorganizare rezulta ca piata rezidentiala nu prezinta o cerere solvabila de apartamente în proiectul Asmita Gardens suficient de mare pentru a rambursa integral partea garantata a creditului AGI-RRE Participations de 56,65 mil. euro în perioada de reorganizare de trei ani“.

La sase luni de la expirarea termenului impus de banca, vânzarile sunt cu circa 6 mil. euro sub tinta stabilita. În acelasi document, banca si-a exprimat intentia de a intra în posesia proiectului daca aceasta conditie legata de vânzari nu va fi îndeplinita în termenul stabilit. Acesta ar fi al patrulea proiect de anvergura intrat în portofoliul Alpha Bank dupa Doamna Ghica Plaza, Blue Tower si Green Vista. În cazul Asmita Gardens, Alpha Bank a acceptat înca de la intrarea companiei în reorganizare o reducere a valorii datoriilor cu circa 13 mil. euro.

Asmita Gardens mai are de vândut sub 300 de apartamente dintr-un total de 765 disponibile. În ritmul actual, cu circa 50 de unitati vândute anual, Asmita Gardens va fi vândut în totalitate abia peste sase ani. Alexandru Urzica, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie