Avocatul Gheorghe Piperea despre decizia CJUE privind executarea silita

 

Tara noastra va trebui sa-si modifice radical legislatia în domeniul executarii silite asupra locuintelor familiale ale consumatorului, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care anunta ca, recent, Curtea Europeana de Justitie (CJUE) s-a pronuntat într-un astfel de caz, hotarând ca nu mai este permisa evacuarea din casa a „debitorului fara nicio limita de proportionalitate”.

Gheorghe Piperea1„Judecatorul trebuie sa poata lua masuri provizorii si urgente de suspendare a executarii silite a unei locuinte în situatia în care contractul este susceptibil sa aiba clauze abuzive”, subliniaza avocatul, mentionând ca aceasta decizie este motivata de CJUE prin trimitere la decizii ale CEDO (Curtea de la Strasbourg).

Potrivit domnului Piperea, judecatorii nostri nu verifica daca exista sau nu clauze abuzive în contractele executate silit.

Speta (Kušionová vs. Smart capital) în care CJUE a luat noua decizie este reprezentata de solicitarea unei instante din Slovacia, care a cerut clarificari referitoare la aplicarea dreptului comunitar în cazul executarii silite imobiliare a unui client de catre IFN Smart Financial AS.

Gheorghe Piperea ne-a precizat: „Speta este de o importanta covârsitoare, fiind de natura sa determine legiuitorul român sa schimbe profund legislatia în materie de executare silita (care, de altfel, a fost modificata recent, dar a fost modificata prost si pripit din acest punct de vedere). Speta Kušionová impune interpretarea Dreptului Uniunii Europene într-o asemenea maniera încât sa nu se aplice regulile obisnuite ale executarii silite imobiliare atunci când ar fi vorba de locuinta familiei consumatorului. Judecatorul national trebuie sa verifice proportionalitatea masurii executarii silite fata de situatia familiei debitorului, iar pentru aceasta trebuie sa fie în masura sa dispuna de urgenta de masuri de suspendare a executarii sau a evacuarii din locuinta familiala a consumatorului si a familiei sale. Daca norme din dreptul intern al statelor membre opresc sau fac foarte dificile aceste demersuri, atunci acele norme interne trebuie înlaturate de la aplicare. Spre exemplu, în dreptul procesual civil român, pâna acum câteva zile, încheierea de încuviintare a executarii silite nu era supusa niciunei cai de atac (în prezent, acest «privilegiu» îl are încheierea de învestire cu formula executorie). Aceste norme trebuie înlaturate de la aplicare, pentru a permite judecatorului suspendarea unei executari care s-ar putea dovedi ilegala, întrucât creanta din titlul executoriu este «umflata» cu sume percepute de creditor în baza unor clause abuzive strecurate în contract”.

Avocatul este de parere ca este esential ca judecatorii de la instanta de învestire cu formula executorie sa stie ca ar trebui sa verifice din oficiu potentiala inserare de clauze abuzive în contractele consumatorilor cu profesionistii: „În acest caz, ar trebui ca, eventual, sa refuze învestirea cu formula executorie, pe motiv de incertitudine a creantei”.

Citeste mai departepe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie