EUObserver: Deficitul mediu al UE a scazut sub 3% in 2013 datorita noilor metode de contabilitate

 

Datorita noilor metode de contabilitate, deficitul mediu al Uniunii Europene a scazut pe ansamblu sub pragul de 3% în 2013, arata un comunicat preluat din buletinul informativ EUObserver.

Reguli de contabilitate 2013Stirea preia anuntul facut de oficiul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, potrivit caruia deficitul bugetar al Uniunii s-a încadrat, în 2013, în limitele stabilite prin Pactul de stabilitate, datorita modificarilor aduse la regulile de contabilitate.

Eurostat constata ca deficitul mediu pe ansamblul celor 18 state din zona euro a fost de 2,9%, usor sub nivelul de 3,1% anuntat anterior, încadrându-se astfel în marja de 3% convenita de Uniunea Europeana prin Pactul de stabilitate si crestere.

Astfel, pentru prima data dupa declansarea crizei financiare în 2008, acest nivel mediu se situeaza sub limita de trei puncte procentuale.

Calcularile aplicate acum se bazeaza pe noul Sistem European privind Contabilitatea Nationala si Regionala, cunoscut sub prescurtarea ESA (European System of Accounting) 2010. Acceptat de Parlamentul european si la nivel de ministri în 2012, sistemul modifica reglementarile din contabilitatea Uniunii Europene, aplicate timp de 15 ani, dar care au intrat în vigoare numai acum, în octombrie.

Principalele prevederi ale ESA 2010 prevad ca investitiile în cercetare si dezvoltare, precum si cheltuielile militare sunt clasificate drept capitaluri, la fel ca cheltuielile facute în infrastructura sau constructiile de masini, fiind luate în calcul si segmente importante din economia gri si din activitatile ilegale, cum ar fi prostitutia si traficul de droguri.

Modificarile de calcul au determinat o crestere cu 2,5% pentru economia UE, când Eurostat a publicat ultimele cifre, revizuind astfel calcularile pentru perioada 2010-2013.

Noile reguli nu au reusit însa sa împiedice cresterea poverii datoriei medii a tarilor din zona euro, care a urcat de la 89% la 90,9% în 2013 si la 85% în întreaga UE, cu mult peste pragul de 60% pentru întregul bloc. Cu toate astea, acest nivel este totusi mai mic decât procentul de 92.7% raportat prin folosirea metodologiei vechi.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie