Economia Romaniei sustinuta de Bucuresti si cateva judete

 

În conditiile centralizarii excesive, Bucurestiul este responsabil pentru o cincime din exporturile nationale. Iar firmele cu capital strain produc peste 80% din marfurile vândute peste hotare.

inspectie economico-financiaraFaptul ca economia României este sustinuta în mare parte de Capitala si de câteva centre urbane puternice este foarte clar reflectat în clasamentul judetelor dupa criteriul exporturilor pe care le genereaza. Municipiul Bucuresti a vândut în strainatate, anul trecut, marfuri în valoare totala de 9,71 miliarde euro, reprezentând aproape 20% din exporturile tarii în 2013, conform cifrelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), analizate de EVZ. În primele patru luni ale acestui an, exporturile Capitalei s-au cifrat la 2,69 miliarde euro.

Pe pozitia a doua în topul national al exporturilor se afla judetul Arges care, datorita uzinelor Dacia-Renault, a contabilizat, în 2013, exporturi de peste 5 miliarde de euro. Urmeaza Timisul, cu exporturi de 3,76 miliarde de euro. Cei mai importanti producatori pentru export din judet sunt Continental AG, Alcatel- Lucent, Solectron, Procter&Gamble, Nestle si Delphi Packard.

Nu exista exporturi fara infrastructura

Judetul Constanta, care, anul trecut, se situa pe pozitia a patra în topul exporturilor, cu 2,42 miliarde de euro, în principal datorita produselor petroliere, navelor maritime si echipamentelor electrice, a cedat locul, dupa primele patru luni din 2014, judetului Arad. Acesta a avansat în special datorita revenirii companiei lui Valer Blidar, Astra Vagoane Calatori Arad, dupa ce, anul trecut, avusese exporturi totale în valoare de 2,41 miliarde de euro. Alti exportatori importanti ai judetului Arad sunt producatorii de componente auto Takata, Leoni, BOS, Coficab Eastern Europe, Yazaki, dar si americanii de la Delphi Packard.

În total, cele cinci judete au generat, atât anul trecut, cât si în primele patru luni din 2014, aproape jumatate din exporturile totale ale României: 47,5% si, respectiv, 46,8%, dovada a faptului ca valoarea adaugata apreciata în exterior a economiei românesti este concentrata în doar cinci judete. Iar primele zece judete exportatoare au asigurat, în 2013, circa 66% din exporturile României.

Citeste articolul integral pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie