Planul de prevenire a inundatiilor modificat de Ministerul Mediului

 

Un proiect al ministerului prelungeste termenul de realizare a studiilor pentru bazinele hidrografice pâna la sfârsitul anului viitor.

ministerul mediuluiLa sfârsitul acestui an se vor aloca peste 34 mil. lei pentru continuarea studiilor, costurile implementarii acestora urmând sa fie stabilite ulterior

Responsabili cu implementarea masurilor sunt Administratia Nationala ”Apele Române” si autoritatile administratiei publice locale

Hotarârea de Guvern privind prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor si finantarea Planului National elaborat în acest sens a fost din nou modificata de Ministerul Mediu­lui, proiectul postat spre dezbatere publica indicând ca masurile vor fi implementate în totalitate pâna în 2021, fata de 2035 cât se mentiona în modificarile anterioare.

Spre deosebire de actele normative anterioare, în noul proiect nu se face deloc referire la achi­zitia terenurilor, inclusiv pentru reconstituirea fondului forestier, si stramutarea caselor expuse din zonele cu risc crescut de inundatii, împaduriri, controlul scur­gerilor de pe versanti, inclusiv al celor din zonele urbane precum canalizarea.

Potrivit proiectului, în luna decembrie 2014 se vor aloca înca 34,2 mil. lei prin POS Mediu – axa prioritara 5, Fondul pentru mediu si bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului si Schim­barilor Climatice pentru conti­nuarea elaborarii studiilor pentru bazinele hidrografice, pentru care anul trecut s-au alocat alte 167,15 mil. lei.

Pentru implementarea masu­rilor pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor pe portiunea de pe teritoriul României a bazinului hidrografic international al fluviului Dunarea, preconizata a avea loc în perioada 2015 – 2021, „costurile vor fi eva­luate prin studiile” elaborate în perioada 2005 – 2015, ale caror costuri totale s-au ridicat la 229.122.518 lei, suma finantata în totalitate de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului.

Responsabili cu implemen­tarea masurilor sunt Administra­tia Nationala ”Apele Române” si autoritatile administratiei publice locale; utilizatorii de Fondului pentru mediu; programul operational sectorial de mediu (POS Mediu) – axa prioritara 5; bugetele proprii ale utilizatorilor de apa; alte surse de apa.

Nota de Fundamentare a proiectului explica, pe de alta parte, necesitatea prelungirii termenului de realizare a studiilor pentru bazinele hidrografice pâna la sfârsitul anului viitor. „Obligativitatea introducerii acestor activitati noi a condus la cresterea valorii fiecarui proiect. Cresterea valorii fiecarui proiect a marit implicit durata de executie prevazuta initial. Astfel, pentru elaborarea etapei I din HG 652/2010 propunem ca termenul de finalizare sa fie 31.12.2015”, se arata în Nota de fundamentare a proiectului.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie