Obiectie de neconstitutionalitate admisa privind comunicatiile electronice

 

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 775 din data de 24 octombrie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 461/2014 asupra admiterii obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice.

Antena comunicatiiObiectia de neconstitutionalitate a fost formulata de Avocatul Poporului si vizeaza dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2011. Aceste prevederi legale reglementeaza înregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite, colectarea si stocarea datelor utilizatorilor de servicii de comunicatii, conditiile de realizare a operatiunilor tehnice specifice si responsabilitatile corespunzatoare ce revin furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, instituirea unor sanctiuni pentru încalcarea unor obligatii prevazute de lege. De asemenea, legea criticata instituie în sarcina persoanelor juridice care pun la dispozitia publicului puncte de acces la internet atât obligatia de a identifica utilizatorii conectati la aceste puncte de acces, cât si obligatia de a stoca pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora a datelor cu caracter personal, obtinute prin retinerea datelor de identificare ale utilizatorului sau a numarului de telefon, prin plata cu cardul bancar sau orice alta procedura de identificare care asigura direct sau indirect cunoasterea identitatii utilizatorului.

În principal, Curtea constata ca retinerea si pastrarea datelor constituie în mod evident o limitare a dreptului la protectia datelor cu caracter personal, respectiv a drepturilor fundamentale protejate constitutional referitoare la viata intima, familiala si privata, la secretul corespondentei, precum si libertatea de exprimare. O astfel de limitare poate opera însa în conformitate cu dispozitiile art. 53 din Constitutie, care prevad posibilitatea restrângerii exercitiului unor drepturi sau al unor libertati numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, pentru desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie