Ministrul Titus Corlatean sustine ca in aceasta toamna nu s-a intrunit consensul pentru aderarea Romaniei la Schengen

 

Ministrul Titus Corlatean a declarat ca în aceasta toamna nu s-a întrunit consensul pentru aderarea României si Bulgariei la Schengen, dar un important actor european a confirmat sprijinul pentru intrarea în acest spatiu, aderarea ramânând un obiectiv al Bucurestiul, care însa nu sta cu mâna întinsa.

titus corlatean2Întrebat, la Digi24, daca el considera ca România va intra vreodata în Schengen, în conditiile în care aderarea a fost din nou amânata, ministrul de Externe a precizat ca în aceasta toamna nu a fost îndeplinit consensul.

„Va aduc aminte ceea ce si premierul României a spus acum un an de zile: în clipa în care vom întruni consensul vom face acest pas. Deocamdata, acest consens nu a fost întrunit. Nu pot sa va ascund faptul ca, de exemplu, unul din actorii importanti europeni a facut un pas înainte – nu voi cita numele acestui actor important – confirmând sprijinul pentru aderarea României la Spatiul Schengen. Deci e un pas înainte, gestionat discret. Sunt convins ca România va intra în Spatiul Schengen, dar am iesit din acea zona de supralicitare a acestei mize. Da, ne dorim sa intram, ramâne un obiectiv important, dar, înca o data, nu stam cu mâna întinsa, am îndeplinit criteriile si pe canale politice firesti vom avansa pentru adoptarea acestei decizii prin consens. În aceasta toamna consensul nu a fost deocamdata posibil”, a precizat Titus Corlatean.

Întrebat de discutiile privind o decuplare a României de Bulgaria în acest proces, seful diplomatiei a spus ca poate s-ar impune „o astfel de separare”.

„E o analiza mult mai complexa. Au fost voci europene, este adevarat, care au spus, nu noi de la Bucuresti, exista o diferenta de ritm, de progrese în ceea ce priveste România si Bulgaria si poate s-ar impune o astfel de separare. Din ratiuni de natura politica, ma veti întelege ca nu voi face comentarii fata de Bulgaria. Suntem vecini, suntem parteneri, avem o relatie foarte buna”, a spus el.

„Ceea ce spunem noi de fiecare data este ca România de 3 ani si mai bine a îndeplinit criteriile. Mâine daca s-ar pune problema primului pas, potrivit discutiei anterioare etapizate, aeroporturile ar putea sa intre fara nici cea mai mica problema, as adauga si spatiul maritim, din punctul de vedere al României nu ar fi probleme deosebite. Noi ne facem treaba în continuare, e adevarat într-un peisaj politic european care ramâne complicat pentru ca România a mai fost prizoniera altor factori care n-au nimic de-a face cu performanta României în sine, dar vom gasi acele resurse de consens”, a mai spus Titus Corlatean.

Mai multe tari, printre care Olanda, Franta, Finlanda, s-au opus în ultimii ani intrarii României si Bulgariei în spatiul Schengen.

În toamna anului trecut, o varianta discutata la nivel european a fost ca România sa adere la Schengen în doua etape, prima fiind cu granitele aeriene si maritime si ulterior cu cele terestre.

Aderarea României si Bulgariei la Spatiul Schengen nu a fost discutata la ultimul JAI, din 9-10 octombrie. Urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne este programat pentru decembrie. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie