Examenul de definitivare in invatamant 2014-2015. Metodologie si calendar
Metodologia si calendarul pentru examenul de definitivare în învatamânt, în anul scolar 2014-2015, au fost publicate recent în Monitorul Oficial.
Metodologia a fost aprobata prin Ordinul nr. 4802/2014, iar calendarul a fost aprobat prin Ordinul nr. 4801/2014.
Examenul va consta în sustinerea a cel putin doua inspectii speciale la clasa si o proba scrisa si se va organiza distinct pentru fiecare functie didactica de predare, pe discipline sau pe specialitati.
Potrivit dispozitiilor recent publicate, definitivarea în învatamânt se poate obtine la una dintre specialitatile înscrise pe diploma/diplomele detinute de candidat sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda.
Promovarea examenului este egala cu obtinerea dreptului de practica în învatamântul preuniversitar.
ÎNSCRIEREA
Înscrierea în examen se poate face la unitatile de învatamânt pâna pe 21 noiembrie 2014.
Dosarul de înscriere trebuie sa includa:
• fisa de înscriere în examen – completata si confirmata de conducerea unitatii de învatamânt si semnata de candidat;
• actele de studii în baza carora se face înscrierea la examen + foaia matricola/suplimentul la diploma (copii legalizate);
• documentul din care rezulta îndeplinirea conditiilor legale privind absolvirea programului de pregatire psihopedagogica si metodica (document legalizat);
• decizia de repartizare pe post, buletinul/cartea de identitate, certificatul de nastere, documentul privind schimbarea numelui (copii certificate “conform cu originalul” de catre conducerea unitatii de învatamânt).
Înstiintarea candidatilor privind admiterea/respingerea dosarelor de înscriere se va face prin afisare la inspectoratele scolare (inclusiv afisare pe site-urile acestora), pâna în 19 decembrie 2014. Candidatii cu dosare respinse vor fi înstiintati si în scris.
PROBA SCRISA
Candidatii se pot prezenta la proba scrisa daca îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
• sa aiba calificativul partial (pentru anul scolar în curs) “Bine” sau “Foarte bine”;
• sa aiba media notelor finale (la inspectiile speciale) cel putin 8;
• sa aiba stagiu efectiv de predare la catedra, în sistemul national de învatamânt preuniversitar, de cel putin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an) ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.
Proba scrisa la examenul de definitivare în învatamânt va avea loc în data de 9 iulie 2015. Aceasta se va desfasura începând cu ora 10:00 si va dura patru ore.
Accesul candidatilor va fi permis în baza actului de identitate.
Nota la proba scrisa va fi nota la examen, iar nota minima de promovare este 8.
Rezultatele probei scrise vor fi afisate în 14 iulie, iar contestatiile se vor putea depune în zilele de 14 si 15 iulie. Rezultatele finale vor fi afisate în 18 iulie.
Vezi calendarul pentru examenul de definitivare în învatamânt in anul scolar 2014-2015 pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!