Comisia Europeana a sanctionat RBS, JP Morgan, UBS si Credit Suisse
Daca în decembrie 2013 Comisia Europeana a aplicat amenzi de 1,8 miliarde de euro pentru doua carteluri privind indicii de dobânda EURIBOR si LIBOR pentru yen si euro, Comisia Europeana a emis marti, 21 octombrie, doua noi decizii de sanctionare a unor întelegeri vizând indicele dobânzii LIBOR si ecartul cerere-oferta pentru francul elvetian. Bancile sanctionate sunt RBS, JP Morgan, UBS si Credit Suisse. Amenzile se ridica la aproximativ 94 de milioane de euro.
Comisia a retinut în primul rând ca RBS si JP Morgan au luat parte între martie 2008 si iulie 2009 la un cartel privind influentarea indicelui de dobânda LIBOR pentru francul elvetian. Pentru dezvaluirea existentei întelegerii în cadrul procedurii de clementa, RBS a beneficiat de imunitate totala, evitând astfel o amenda de 110 milioane de euro. În schimb, JP Morgan a fost sanctionata cu 61 milioane de euro, beneficiind însa de reduceri în cadrul procedurii de clementa si pentru recunoasterea faptei.
De asemenea, Comisia a retinut ca RBS, JP Morgan, UBS si Credit Suisse au luat parte la un cartel privind stabilirea ecartului cerere-oferta pentru francul elvetian. Conform comunicatului oficial al Comisiei, în perioada mai-septembrie 2007, între cele patru banci a existat o întelegere de a practica fata de terti ecarturi fixe, mai ridicate, privind anumite produse derivate pe indicele de dobânda pentru francul elvetian. În schimb, în relatiile dintre cele patru banci urmau sa se mentina ecarturi la un nivel mai redus. Scopul întelegerilor a fost pe de o parte limitarea costurilor proprii de tranzactie si mentinerea lichiditatilor între participantii la cartel, iar pe de alta parte împiedicarea bancilor terte de a concura în aceleasi conditii pe piata. Ca urmare a cererilor de clementa, RBS a beneficiat de imunitate totala, iar UBS si JP Morgan de reduceri ale amenzii de 30%, respectiv 25%. În schimb, Credit Suisse a beneficiat doar de o reducere a amenzii pentru recunoasterea faptei. Sanctiunile aplicate au fost de 12.650.000 euro pentru UBS, 10.534.000 euro pentru JP Morgan si 9.171.000 euro pentru Credit Suisse.
Deciziile de marti reprezinta doua noi cazuri de aplicare la nivel european a procedurii de recunoastere a faptei si de confirmare a viabilitatii acesteia pentru încetarea investigatiilor Comisiei Europene si pentru evitarea unor sanctiuni mai ridicate.
Citeste mai departe pe avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!