Antreprenorii locali apreciaza ca Romania are nevoie de consum si investitii

 

Nicio institutie a statului nu este pro-business, interesele politice sunt divergente fata de cele ale mediului economic.

investitieRomânia nu poate spera la o crestere economica de 5% anual în urmatorii zece ani fara consum si investitii, a fost una dintre concluziile întâlnirii ZF Expert „România 5%“ de joi 23 octombrie, la care au participat sapte antreprenori români care considera ca avansul de 5% trebuie sa fie în mandatul oricarui antreprenor, executiv, companie mica sau multinationala.

„Ori ramânem în secolul XIX, ori ne luptam pentru o crestere economica de 5%, altfel nu ne apropiem de Euro­pa. Suntem foarte departe. Românii trebuie sa gaseasca solutii pentru a creste cu 5%, împreuna. Toti trebuie sa împingem la acest lucru“, a spus Mihai Marcu, presedintele MedLife, cel mai mare jucator din piata serviciilor medicale private, o companie fondata în urma cu 18 ani în care lucreaza astazi aproape 3.000 de oameni. „Deficitul bugetar este la un nivel absurd de mic. Nu ne putem permite asa ceva. Suntem prea în urma. Noi nu avem nevoie sa creasca PIB-ul daca taiem investitiile si nu crestem consumul. Avem nevoie de consum, indiferent de industrie. Daca nu avem consum, nu existam“, a mai spus el.

Deficitul bugetar a fost în primele opt luni ale anului de doar 0,24% din PIB, prognoza pentru tot anul fiind de 2,2% din PIB, însa prin politica de reducere a cheltuielilor cu investitiile, statul a lasat de izbeliste industrii în care pot fi create zeci de mii de locuri de munca si care, în aval, pot stimula si alte industrii.

„România a trait din export, dar acest lucru nu s-a reflectat si în nivelul de trai. Puterea de cumparare a scazut dramatic. Cheia dezvoltarii este încurajarea companiilor românesti, si mici si mari“, a spus Raul Ciurtin, presedintele si principalul actionar al Albalact, una dintre cele mai mari 20 de companii care produc bunuri de consum în România cu aproape 1.000 de angajati.

Antreprenorii români prezenti la întâlnirea organizata de ZF spun ca de mult nu mai asteapta sa fie ajutati de stat, spera doar sa apuce vremurile în care statul sa nu le mai puna bete în roate, sa nu mai schimbe regulile în timpul jocului, sa aiba o atitudine pro-business.

„Tara asta nu are management, pentru ca nu are viziune. Incompetenta este peste tot. Nicio institutie a statului nu este pro-business. Ar trebui un consiliu economic care sa conduca tara, care sa decida ce ministru este numit unde“, a spus Eugen Paturan, antreprenorul român care a adus pe piata francizele de încaltaminte Bata si New Balance.

România si-a pierdut suflul în ultima perioada, coborând de la o crestere a PIB-ului de 3,5% anul trecut si estimari care mergeau pâna la 4% pentru acest an la un nivel de numai 1,2% în trimestrul doi al acestui an. Mirabela Tiron, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie