Investitie de peste doua milioane de euro intr-o unitate de procesare a pestelui in Tulcea

 

O unitate de procesare a pestelui din Tulcea, realizata cu o investitie greenfield care depaseste doua milioane de euro, livreaza pe piata autohtona peste 16 produse din peste, din care noua au primit deja atestate de produse traditionale din partea Ministerului Agriculturii, iar pentru un alt produs, respectiv Scrumbia afumata de Dunare, investitorul încearca sa obtina la nivel european recunoasterea ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP).

peste„Am realizat o investitie de la zero, de peste doua milioane de euro, într-o zona cu traditii pescaresti, unde toata industria de prelucrare a pestelui a suferit o prabusire dupa 1989. Business-ul initial a fost pescuitul marin si ulterior am simtit nevoia valorificarii superioare si am profitat de aceasta oportunitate a Fondului European de Pescuit pentru realizarea unei unitati de procesare. Am depus un proiect în 2010 pe Programul Operational de Pescuit (POP) 2007-2013, care a avut o valoare de circa 1,3 milioane de euro, iar restul investitiei a provenit din fonduri proprii si din credite bancare. Pâna în prezent am reusit sa cream si peste 40 de noi locuri de munca în aceasta unitate”, a spus directorul general al unitatii tulcene de procesare, Daniel Buhai.

Acesta recunoaste ca nu ar mai începe din nou o astfel de investitie, mai ales ca resursele de peste din Delta Dunarii pe care si-a bazat initial afacerea nu se gasesc atât de usor si este nevoit sa recurga la prelucrarea pestelui din import, în proportie de 30% din materia prima. Productia totala obtinuta pâna în prezent se ridica la 300 de tone de produse din peste pe an, desi capacitatea unitatii suporta peste 500 de tone într-un an, scrie Agerpres.

„A fost foarte greu, nu as mai face a doua oara o investitie de la zero. Am avut o prima întârziere la depunerea dosarului pentru proiectul prin POP, însa ulterior au fost respectate toate termenele. Unitatea poate prelucra 3 tone de peste proaspat pe zi din care rezulta 1,5 tone de produse procesate, dar înca nu am ajuns la aceasta capacitate pentru ca nu avem materie prima suficienta. Noi ne-am bazat pe resursele din Delta si acum le simtim usor în scadere. Nici din acvacultura nu reusim sa obtinem suficiente resurse, desi au fost alocate fonduri importante din POP pentru acvacultura. Speram ca Bursa de Peste sa redefineasca aceste aspecte pentru ca o unitate de procesare necesita mereu investitii. Daca te duci în judetul Tulcea, unde sunt zeci de lacuri, nu gasesti o coada de crap chinezesc, care pentru noi este o resursa importanta în vederea procesarii”, a explicat Daniel Buhai.

Citeste articolul integral pe puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie