Ministrul Energiei: Romania are constituite stocuri de gaz natural cu un miliard de metri cubi mai mult fata de obligatiile legale
România are constituite stocuri de gaz natural într-un volum de 2,8 miliarde de metri cubi, cu un miliard de metri cubi mai mult fata de obligatiile legale prevazute pentru perioada de iarna, a declarat vineri, la Deva, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Potrivit acestuia, este important ca tara noastra sa fie pregatita, din punct de vedere energetic, pentru parcurgerea cu succes a sezonului rece, ministrul Energiei explicând ca populatia, în primul rând, nu trebuie sa aiba de suferit pe timpul iernii.
„Trebuie sa avem si rezerve de carbune si rezerve de pacura, trebuie sa fie umplute si lacurile de acumulare la un anumit nivel, trebuie sa avem si rezerve de gaz, cât putem de mult. Am constituit la gaz, de exemplu, (rezerve – n.r.) cu un miliard de metri cubi mai mult decât este obligatia legala de 1,8 miliarde de metri cubi. Deci, avem în momentul de fata la gaze naturale constituite stocuri de 2,8 miliarde (metri cubi – n.r.), pentru ca este foarte important sa fim pregatiti sa trecem aceasta iarna cu succes. Succes pentru mine înseamna ca populatia, în primul rând, nu va fi afectata, având în vedere semnalele care vin din estul României”, a spus ministrul delegat pentru Energie.
Ministrul Razvan Nicolaescu s-a aflat vineri în judetul Hunedoara, unde a participat la sedinta Comisiei de Dialog Social de pe lânga Prefectura Hunedoara, convocata de sindicatele de la Complexul Energetic Hunedoara. Ministrul a mai facut o vizita la o mina din Valea Jiului si s-a întâlnit cu administratia si sindicatele CEH la sediul acestora din Petrosani.
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca a considerat gresita evaluarea Comisiei Europene ca exista riscuri pentru România daca Rusia reduce exporturile de gaze.
„Au primit date gresite din tara, au facut o analiza gresita. România nu are o problema de asigurare a resursei energetice. Avem resursa pe care ne-o asiguram si avem flexibilitate în asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe pacura sau pe carbune. România nu are o problema de aprovizionare”, a declarat Traian Basescu, dupa participarea la Consiliul European de la Bruxelles.
El a precizat ca probleme au tarile care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, tarile baltice, care au posibilitati foarte mici de transfer energetic.
Seful statului a explicat ca pentru aceste tari este prioritara conectarea la sistemul european, în timp ce pentru România „ramâne o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neaparat catre situatia în care ar trebui sa primim gaze din import, ci catre situatia în care ar trebui sa furnizam gaze”.
„Anul trecut s-a descoperit un mare zacamânt de gaze în Marea Neagra, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zacamânt tot în Marea Neagra de catre Exxon. În conditiile în care obiectivul nostru este asigurarea suta la suta a resurselor de gaze necesare economiei românesti si Republicii Moldova, ce prioritati urmeaza sa gândim, în functie si de descoperirile viitoare din Marea Neagra dar si tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singura conditie, pe care am subliniat-o si în discutiile cu domnul Rois (presedintele OMV – n.r.), de acum doua saptamâni, si în discutiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare saptamâna trecuta: niciun un gram, niciun metru cub de gaz româneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat si care ar trebui sa mearga prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze românesti catre export se va face prin Transgaz”, a subliniat Traian Basescu. bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!