Studiu PwC: Companiile cu mai putin de 1.000 de angajati acorda cele mai mari salarii

 

Cele mai mari salarii sunt în companiile cu mai putin de 1.000 de angajati si afaceri între 25 si 100 de milioane de euro.

SalariiUn angajat dintr-o companie care are între 100 si 1.000 de salariati în România câstiga, în medie, un salariu de 4.320 de lei brut (3.030 lei net) pe luna, cu 71% mai mult decât un salariat al unei companii mici si cu 17% mai mult decât unul dintr-o corporatie, ara­ta cel mai recent studiu de salarizare realizat de compania de consultanta fiscala si audit PwC România.

Mai mult, un angajat dintr-o companie de dimensiune medie câstiga mai mult cu 85% fata de un angajat platit la nivelul salariului mediu pe eco­no­mie. Cum se explica aceasta situatie?

„Companiile mici nu îsi permit costuri salariale mari pentru ca dimensiunea afacerilor este redusa si angajarea în astfel de costuri este sustenabila. Corporatiile au de cele mai multe ori salariile aliniate la media pietei, dar în unele cazuri acestea sunt mai mici decât în companiile medii, pentru ca firmele mari au deja o ima­gine care vinde, iar oamenii buni se angajeaza acolo pentru ca este un mediu mai stabil, mai previzibil, în care spera sa învete mai multe lucruri. Iar companiile medii sunt nevoite tocmai din aceste motive sa acorde salarii mai mari performerilor, pentru a-i recruta de la corporatii“, a spus Mi­rela Mari­nescu, head of executive search în cadrul companiei de recrutare si închiriere de forta de munca temporara APT.

În opinia lui Horatiu Cocheci, senior manager si lider al echipei de consultanta în resurse umane în cadrul PwC, aceste diferente sunt generate de ritmul alert de crestere caracteristic organizatiilor de dimensiune medie prin comparatie cu companiile mari, care sunt într-o etapa de stabilizare, sau cu firmele mici, care abia îsi contureaza afacerile.

„În plus, aceste companii (medii- n.red.) îsi permit sa plateasca mai mult pentru a-si asigura o forta de munca apta sa genereze si sa le sustina cresterea“, a mai spus Cocheci.

Exista doua tipuri de clasificare a companiilor în categoriile companii mari, mici si medii: în functie de numarul de salariati si în functie de cifra de afaceri. Studiul PwC arata ca, în ambele cazuri, diferentele dintre salariile medii ale angajatilor se pastreaza în functie de dimensiunile companiilor. Astfel, un angajat dintr-o companie considerata medie din punctul de vedere al afacerilor (cu cifre de afaceri cuprinse între 25 si 100 de milioane de euro) câstiga un salariu de 4.250 de lei brut pe luna, cu 70% mai mult decât unul dintr-o companie cu afaceri sub 25 de milioane de euro si cu aproape 8% peste nivelul salarial mediu dintr-o companie cu afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie