Se scumpeste asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor?

 

Despre schimbarea conditiilor de pret la asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor se vorbeste deja de mai multe luni. Desi Autoritatea de Supraveghere Financiara a sustinut, atât pe cai publice, cât si în documente oficiale, ca introducerea unei fransize sau majorarea pretului sunt necesare pentru functionarea în conditii de siguranta a PAID, oficialii Pool-ului continua sa nege aceasta varianta. Care e, de fapt, realitatea si cât de stabil mai este Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor?

asigurariAproape toata lumea vorbeste despre iminenta introducerii unei fransize sau a modificarii pretului pentru asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, însa nimeni nu îsi asuma înca oficial masura. Mai mult, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor si-a schimbat radical discursul în ultimele luni si afirma ca nu are cunostinta despre vreo discutie în sensul modificarii conditiilor de pret, de?i, în vara, într-un interviu pentru Capital, Nicoleta Radu Neacsu a aratat ca poarta discutii cu Autoritatea de Supraveghere Financiara în sensul introducerii unei fransize de 10% la asigurarea obligatorie a locuintei. Directorul PAID spunea atunci ca e luata în calcul si modificarea pretului.

Fransiza este un instrument des folosit pe piata asigurarilor de locuinta. Presupune ca asiguratul sa îsi asume o parte din dauna. În cazul concret al politei PAID, cu o valoare asigurata de 20.000 de euro, ar însemna ca, în caz de dauna totala, PAID sa plateasca doar 18.000 de euro, restul de 2.000 ramânând în sarcina asiguratului. Mai mult, asumarea unei fransize presupune ca asiguratul nu va fi despagubit pentru daune mai mici decât valoarea acesteia. În cazul PAID, daca locuinta asiguratului sufera daune mai mici de 2.000 de euro, acesta nu va primi niciun ban.

Dovada ca fransiza va fi introdusa. Creste si pretul?

O adresa trimisa în luna iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiara catre Comisia Economica din Camera Deputatilor arata clar ca introducerea unei fransize, cu alternativa majorarea pretului pentru cei care nu doresc fransiza, sunt masuri absolut necesare pentru functionarea în conditii legale a PAID. „Ca urmare a analizarii de catre autoritatea de supraveghere a dificultatilor în care se afla PAID, situatie determinata de nivelul capitalurilor proprii, care permite subscrierea unui volum de prime de aproximativ 21 de milioane de euro (1,2 milioane de polite la actualul tarif), precum si de lipsa de corelare între tariful de prima stabilit pentru aceasta asigurare si costul reasigurarii, ASF a identificat ca posibila solutie de viabilizare a activitatii acestei entitati introducerea unei fransize de 10% din limita de raspundere pentru riscul de cutremur, cu oferirea posibilitatii asiguratilor de a putea opta pentru asigurarea fara fransiza, dar la un tarif majorat cu 50%“, arata documentul consultat de Capital. Directorul PAID sustine ca nu stie despre aceasta adresa si ca nu a contribuit la realizarea ei. „Este responsabilitatea ASF“, a declarat Neacsu la Forumul International de Riscuri Catastrofale. Cosmin Bucse, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie