Presedintele ANRP propune ca problema retrocedarilor sa ajunga pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii

 

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, a declarat joi, la Oradea, ca se constata multe solutii gresite ale instantelor, motiv pentru care problema retrocedarilor trebuie sa ajunga pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), pentru a verifica modul în care, la nivel de instante, s-au înteles legile proprietatii.

anrp„Sper ca nu pun în dificultate vreo ancheta în curs. ANRP a sesizat pâna acum Parchetul sau Parchete si a cerut instantelor de judecata anularea unor titluri de proprietate emise pe suprafete de mii de hectare de padure. Cel putin din anul 2012, hai sa spunem 2013, (…) noi am devenit un factor activ în a recupera pentru statul român ceea ce am constatat ca s-a dat gresit. Din nefericire, suntem în situatia în care constatam atât greseli facute în administratie, dar vedem si solutii gresite ale instantelor, vadit gresite. Noi nu comentam deciziile…”, a declarat, într-o conferinta de presa, George Baesu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, problema retrocedarilor trebuie sa ajunga pe ordinea de zi a CSAT.

„Sper din tot sufletul ca la un moment dat problema retrocedarilor sa ajunga pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Aparare a tarii, pentru ca este vorba despre fiinta neamului românesc, de teritoriul acestei tari, si e o problema de siguranta nationala sa vedem care este solutia legislativo-judiciara de a verifica si modul în care, la nivel de instante, s-au înteles aceste legi ale proprietatii”, a spus Baesu.

Presedintele ANRP a subliniat ca a lipsit un atribut ce trebuia sa fie esential în functionarea acestei institutii, respectiv verificarea, aspect remediat legislativ în 2013, în urma verificarilor aparând „constatari absolut tulburatoare”.

„Pe legile fondurilor, sefii nostri erau comisiile judetene de fond funciar, iar pe Legea 10, sefii nostri erau toti primarii din tara. Orice primar care trimitea o dispozitie sa despagubim pe cineva era executorie pentru noi. Noi nu puteam sa verificam decât daca nu cumva respectivul teren poate fi retrocedat în natura. Atât. Lucrurile s-au schimbat, de anul trecut ne-au dat dreptul, prin lege, sa verificam. Si avem câteva constatari absolut tulburatoare. Sunt foarte multe dosare în care primarii au dat teren în fizic si pentru care nu au putut da în fizic le-au trimis la ANRP la despagubiri. Noi nu gasim motivul pentru care ar trebui sa dam despagubiri acelor persoane. Atunci se naste întrebarea: daca noi nu vedem temeiul legal al despagubirilor, care a fost temeiul legal al retrocedarii fizice? Dar noi nu ne propunem sa facem o alta reforma agrara în România. (…) Parerea mea este ca Nana (localitatea – n.r.) este în fiecare judet din România. Mai mica, mai mare”, a declarat Baesu.

George Baesu a participat joi, la Prefectura Bihor, la o sedinta a Comisiei de fond funciar si a raspuns la o serie de întrebari ale beneficiarilor legilor speciale de restituire a proprietatilor. A.A. puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie