Concluziile Conferintei „Ajutorul de stat in industria romaneasca – probleme actuale”

 

În cadrul conferintei „Ajutorul de stat în industria româneasca – probleme actuale”, reprezentanti ai marilor companii energo-intensive (ALRO, ArcelorMittal Galati, OMV Petrom, Dacia Automotive, Rompetrol, COS Târgoviste, etc.), reprezentanti ai conferintaConsiliului Concurentei, în frunte cu Presedintele institutiei, Bogdan CHIRITOIU, si, nu în ultimul rând, portavocea companiilor vizate de aceste masuri, Marian NASTASE, Presedintele al Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, au dezbatut dificultatile cu care se confrunta marii consumatori de energie din industria româneasca din perspectiva ultimilor reglementari europene în acest domeniu. Conferinta a fost organizata de societatea de avocati STOICA & ASOCIATII, împreuna cu Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie, pe data de 21 octombrie 2014, la Hotelul Athénée Palace Hilton, fiind moderata de prof. univ. dr. Valeriu STOICA, Partener Fondator STOICA si ASOCIATII.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan CHIRITOIU, a analizat aspectele generale privind reforma sistemului ajutorului de stat în Uniunea Europeana si în România, inclusiv din perspectiva politicii energetice si industriale, precum si a influentei factorului politic. Domnia sa a subliniat doua probleme esentiale care reprezinta obstacole în eficienta mecanismului ajutorului de stat: lipsa resurselor financiare si existenta „regulilor excesive si formaliste”. Totodata, în încercarea de a oferi solutii si de a raspunde solicitarilor cunoscute din piata interna, Bogdan CHIRITOIU a mai spus ca „tinta ar fi ca 90% din ajutoarele de stat sa nu mai treaca pe la Bruxelles, ci sa fie aprobate la nivel national”, context în care rolul Consiliului Concurentei va creste.

Presedintele Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, Marian NASTASE, a vorbit despre provocarile comunicationale în relatia dintre mediul de afaceri autohton si autoritatile europene, subliniind totodata necesitatea existentei unei industrii energo-intensive, pozitie împartasita si de Comisia Europeana. Marian NASTASE a discutat si despre aplicabilitatea schemei de ajutor de stat în sprijinul marilor consumatori pentru anul 2014, având în vedere faptul ca actul normativ care o prevede va intra în vigoare abia la 1 decembrie 2014, precum si despre dificultatile inerente aplicarii unei noi scheme de o asemenea magnitudine.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie