Dreptul la scutire de TVA pentru operatiuni intracomunitare

 

În practica legata de beneficiul dreptului la scutire de TVA pentru operatiunile intracomunitare, s-a pus problema de a sti ce se întâmpla daca cumparatorul nu este identificat în scopuri de TVA: îi revine vânzatorului obligatia de a proba autenticitatea semnaturii persoanei care achizitioneaza bunurile?

TVA la incasare 1Vedeti ce solutie a dat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), în cauza C-492/13, ca raspuns la întrebarile preliminare ce i-au fost adresate de instantele bulgare.

Cererea de decizie preliminara priveste interpretarea articolului 138 alineatul (1) si a articolului 139 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun de TVA, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2010/88/UE a Consiliului („Directiva TVA”).

Aceasta cerere a fost formulata în cadrul unui litigiu între Traum EOOD (denumita în continuare „Traum”), pe de o parte, si directorul Directiei „Contestatii si practica în materie de impozite si asigurari sociale” pentru ora?ul Varna a Administratiei Centrale a Agentiei Veniturilor Bugetare (denumit în continuare „Direktor”), pe de alta parte, cu privire la o decizie rectificativa prin care societatii Traum i s-a refuzat acordarea unei scutiri de taxa pe valoarea adaugata pentru o operatiune pe care Traum a calificat-o drept livrare intracomunitara de bunuri.

Litigiul principal si întrebarile preliminare

În 2009, Traum a desfasurat o activitate de constructii generale de cladiri si lucrari de inginerie civila. În declaratia sa de TVA aferenta, Traum a mentionat efectuarea unor livrari intracomunitare de port-lame ?i semifabricate, scutite de TVA, societatii Evangelos gaitadzis, cu sediul în Grecia, prezentând doua facturi care contineau numarul grec de înregistrare în scopuri de TVA al societatii Evangelos gaitadzis, procese-verbale de livrare, avize internationale de expeditie si o confirmare de receptie a marfii semnata.

Dupa efectuarea unei verificari în baza de date electronica a sistemului de schimb de informatii privind TVA-ul (VIES), administratia financiara bulgara a emis o decizie de compensare si de restituire în privinta Traum. În decizia mentionata, ea arata ca dintr-o verificare în baza de date VIES a rezultat ca societatea Evangelos gaitadzis era înregistrata în scopuri de TVA si dispunea de un numar de TVA valabil începând de la 15 noiembrie 2005. În schimb, societatea Evangelos gaitadzis nu a declarat achizitia intracomunitara si nici nu a achitat TVA în Grecia.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie