CJUE: Majorarea tarifelor la gaze si energie precum si motivele reglementarii, comunicate consumatorilor inainte de operarea lor

 

Consumatorii aprovizionati cu energie electrica si cu gaze naturale care intra sub incidenta obligatiei generale de aprovizionare trebuie sa fie informati în timp util, înainte de intrarea în vigoare a oricarei majorari de preturi, cu privire la motivele, la conditiile si la întinderea acestei majorari

factura-factoringPrin faptul ca nu prevede o astfel de informare, reglementarea germana în discutie în speta este contrara Directivelor 2003/54 „energie electrica” si 2003/55 „gaze naturale”

Curtea Federala germana este sesizata cu doua litigii între clienti aprovizionati cu energie electrica si cu gaze naturale si furnizorii acestora cu privire la mai multe majorari de preturi practicate între 2005 si 2008. Acesti clienti, care intra sub incidenta obligatiei generale de aprovizionare (clienti supusi tarifarii standard)1, apreciaza ca majorarile în cauza sunt excesive si întemeiate pe clauze ilegale.

Reglementarea germana în vigoare la data faptelor stabilea conditiile generale ale contractelor încheiate cu consumatorii si le integra direct în contractele încheiate cu clientii supusi tarifului standard. Aceasta permitea furnizorului sa modifice unilateral preturile energiei electrice si ale gazelor naturale fara a arata motivul, conditiile si întinderea modificarii, garantând însa în acelasi timp informarea clientilor cu privire la respectiva majorare a tarifelor si libertatea acestora de a denunta eventual contractul.

Raspunzând la întrebarile adresate de Curtea Federala germana, Curtea de Justitie constata, în hotarârea pronuntata azi, ca Directiva 2003/54 „energie electrica”2 si Directiva 2003/55 „gaze naturale”3 se opun unei reglementari nationale (precum reglementarea germana în discutie în speta) care stabileste continutul contractelor de furnizare a energiei electrice si a gazelor naturale încheiate cu consumatorii care intra sub incidenta obligatiei generale de aprovizionare4 si care prevede posibilitatatea furnizorilor de a modifica tariful acestei furnizari, fara a garanta însa

1 Într-un astfel de caz, furnizorul este tinut, în cadrul obligatiilor impuse de reglementarea germana, sa încheie un contract, în conditiile prevazute de aceasta reglementare, cu clientii care au facut cerere de aprovizionare si care au dreptul sa o solicite.

2 Directiva 2003/54/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 iunie 2003 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica si de abrogare a Directivei 96/92/CE (JO L 176, p. 37, Editie speciala, 12/vol. 2, p. 61, rectificare în JO 2004, L 16, p. 74). Directiva din 2003 a fost abrogata de Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice (JO L 211, p. 55).

Citeste mai departe pe amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie