Decizie CEDO: Refuzul statului roman de a angaja o persoana in administratia publica deoarece aceasta a colaborat cu Securitatea nu este un act de discriminare

 

Refuzul statului român de a angaja o persoana în administratia publica deoarece aceasta a colaborat cu Securitatea nu este un act de discriminare, a stabilit Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

cedoJudecatorii au decis astfel în cazul unui fost parlamentar român, Petre Naidin, fost subprefect de Calarasi între 1991 si 1992. Acesta ceruse în 2004, la finalul celui de al treilea mandat al sau ca deputat, sa fie trecut de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a îi înscrie numele pe lista de rezerva pentru subprefecti. Agentia a refuzat solicitarea parlamentarului, pe motiv ca legea interzice colaboratorilor politiei politice ai regimului comunist sa fie angajati în functii de autoritate în sistemul public.

Respingerea se baza pe faptul ca CNSAS a decis în 2000 ca Petre Naidin a colaborat cu Securitatea între 1971 si 1974, dupa cum se arata în documentele CEDO. Mai mult, Curtea de Apel Bucuresti a întarit, printr-o hotarâre judecatoreasca, acest verdict.

Politicianul, nemultumit de situatie, a considerat ca respingerea sa este neconstitutionala si a reclamat la Curtea de Apel faptul ca ANFP l-a discriminat nejustificat. În 2006, Curtea Constitutionala a României a respins plângerea lui Petre Naidin, iar un an mai târziu Înalta Curte de Casatie si Justitie a hotarât definitiv ca nu este vorba de nici o discriminare.

Petre Naidin nu a acceptat nici aceasta decizie, asa încât s-a adresat la CEDO în 2007. Dupa sapte ani, judecatorii europeni au stabilit ca statul român a avut dreptate în cazul fostului parlamentar. Curtea de la Strasbourg a luat în considerare faptul ca exista deja o lege româneasca din 2003 care le interzice colaboratorilor Securitatii sa devina functionari publici si a mentionat ca aceasta interdictie este legitima.

Mai mult, “Curtea a luat act de faptul ca decizia Curtii Constitutionale a României prin care li se interzice angajarea în sistemul public a colaboratorilor politiei politice este justificata de loialitatea pe care statul o asteapta de la toti functionarii publici ai unui regim democrat. Curtea a reiterat ca, ca principiu, statul are un interes legitim în a stabili conditiile în care sunt angajati functionarii publici si sa ceara acestora sa arate loialitate principiilor constitutionale pe baza caruia a fost fondant”, se arata în hotarârea CEDO.

Prin urmare, magistratii europeni au decis ca ANFP nu a încalcat drepturile omului în acest caz. Razvan Chiruta, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie