10 ani de cand BNR reglementeaza creditarea la nivel macroprudential
S-au împlinit 10 ani de când Banca Nationala a României reglementeaza creditarea la nivel macroprudential. Banca centrala, în acesti 10 ani, a hotarât conditiile în care bancile comerciale pot acorda credite, a stabilit mersul pietei si s-a implicat în toate proiectele legislative care vizau debitorii. Sub obladuirea BNR, lucrurile nu au mers însa bine. Dupa un deceniu, discutia privind creditele în valuta acordate în perioada de boom s-a reaprins, în conditiile care clientii bancilor au fost striviti de deprecierea leului si de dobânzile ridicate.
În ultimul raport asupra stabilitatii financiare BNR a dedicat un capitol în care marcheaza cei 10 ani de când reglementeaza macroprudential creditele acordate de catre bancile române.
La acest ceas aniversar, ECONOMICA.NET va prezinta principalele evolutii privind regulile de creditare, în contextul evolutiei pietei si a interventiei BNR în toate legile importante care au vizat de-a lungul timpului relatia banci-debitori, si efectele nefaste asupra celor din urma.
Un deceniu de experienta, început în 2004
În februarie 2004, când în România bancile comerciale începeau sa acorde credite populatiei, BNR introducea primele criterii de eligibilitatea pentru debitori. Gradul de îndatorare era limitat la 30% pentru creditele de consum, la 35% pentru cele imobiliare si stabilea ca avansul trebuie sa fie de cel putin 25%.
Piata imobiliara începea sa creasca în România, ca urmare a infuziei de credit venita de la bancile cu actionarat strain.
În august 2005, BNR relaxeaza conditiile de creditare si ridica gradul de îndatorare la 40%, iar în octombrie 2006 extinde prevederile si pentru institutiile financiare nebancare, care acordau preponderent credite de consum. Aceea a fost perioada de „credit doar cu buletinul”, cum arata o reclama la un retailer de produse electrocasnice, la dobânzi de 30-40% la lei.
Citeste articolul integral pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!