Vodafone acuza ANCOM ca i-a vandut frecvente neutilizabile din cauza interferentelor din Ucraina si cere despagubiri de 15 milioane de euro
Compania acuza ANCOM ca i-a vândut frecvente care nu pot fi utilizate din cauza interferentelor din Ucraina.
Vodafone, al doilea jucator de pe piata de telefonie mobila, a depus o plângere prealabila împotriva Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii (ANCOM), prin care solicita institutiei plata a 15 milioane de euro – reprezentând „despagubiri“ pentru „prejudiciul“ creat companiei de faptul ca o parte din spectrul radio achizitionat în anul 2012 de la statul român nu poate fi utilizat în peste 20 de judete, în conformitate cu conditiile descrise în caietul de sarcini – din cauza unor interferente generate de companii de comunicatii din Ucraina, au declarat pentru ZF surse de pe piata de telecom.
Operatorul a prezentat în sustinerea plângerii masuratori realizate de experti în teren timp de o luna de zile, care documenteaza amploarea problemelor generate de „bruiajul“ generat din Ucraina: functionarea a peste 1.000 de antene din peste 20 de judete în care locuiesc milioane de persoane este afectata.
Pentru a putea continua sa ofere servicii de voce si date în cele 20 de judete în care spectrul radio achizitionat de la ANCOM este afectat de interferente, Vodafone a fost nevoita sa „închirieze“ începând cu aprilie „spatiu“ în frecventele companiilor rivale RCS& RDS si Telekom (fostul Cosmote).
Vodafone, care a platit statului aproape 230 mil. euro pentru „frecvente“, îsi motiveaza cererea de acordare a unor despagubiri prin faptul ca în caietul de sarcini ANCOM nu ar fi precizat ca anumite blocuri de frecventa scoase la vânzare sunt afectate de interferente din Ucraina, iar în aceste conditii autoritatea ar trebui sa plateasca prejudiciul provocat Vodafone, care nu si-a putut desfasura operatiunile în conditiile estimate pe baza caietului de sarcini.
Reprezentantii Vodafone nu au facut niciun comentariu în legatura cu acest subiect.
ANCOM, pe de alta parte, nu a confirmat existenta plângerii prealabile, sugerând însa ca pretentii legate de licitatia din 2012 ar fi tardive. „ANCOM nu poate însa sa comenteze, nici sa dea curs unor eventuale demersuri ulterioare si externe procesului de licitatie“, au declarat reprezentantii ANCOM. money.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!