Statul, cel mai rau platnic. Avocat: S-au creat premisele unui blocaj de plati in lant

 

Tot mai multe bilete la ordin si cecuri emise de firme au fost refuzate la plata. Expertii, dar si mediul de afaceri arata catre stat care a blocat investitiile, iar datoriile le achita cu întârziere.

bilete la ordinValoarea sumelor refuzate la plata de banci a crescut în septembrie cu aproape 15% fata de luna anterioara, ajungând la 648,4 milioane de lei, conform datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a României. Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata a provenit din platile cu bilete la ordin, care au însumat aproape 693 de milioane de lei, în crestere cu 15%, de la 542 de milioane de lei în august. În timp ce avocatii trag un semnal de alarma aratând ca lipsa investitiilor publice este una dintre cauze, iar rezultatul este împingerea în insolventa a unui numar mare de IMM-uri, care au putine sanse de redresare, mediul de afaceri arata catre stat care este un rau platnic.

„Cresterea numarului de bilete la ordin si cecuri refuzate la plata este cauzata de incapacitatea emitentilor, în special din rândul firmelor mici si mijlocii, de a-si achita datoriile la termen, pe fondul unui lant de întârzieri la plata sau neplata din partea clientilor, a restrângerii accesului la creditul bancar si reducerii numarului de proiecte mari de investitii”, sustine Elena Iacob, avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoti&Partners.

Aceasta arata ca, în conditiile în care s-au redus semnificativ atât investitiile private, cât si finantarea de catre stat a proiectelor de infrastructura, care implicau un numar considerabil de subcontractori, executanti si diversi furnizori, s-au creat premisele unui blocaj de plati în lant.

“Cea mai afectata categorie este cea a firmelor mici si mijlocii, putând asista în perioada urmatoare la intrarea în insolventa a unui numar crescut de astfel de firme, cu sanse minime de redresare în absenta revigorarii investitiilor si deblocarii platilor la nivelul întregii economii”, afirma reprezentanta casei de avocatura.

Statul, cel mai mare perturbator în economie

Pe de alta parte, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din România (ANEIR) este de parere ca cele mai multe probleme sunt create de companiile de stat care sunt rau platnice. “Statul este cel mai mare perturbator în economie. Semneaza contracte, stabileste termene si nu plateste la timp.

Firmele la rândul lor se bazeaza pe banii care îi au de încasat si emit bilete la ordin care, ulterior, se dovedesc ca nu au acoperire. Este un lant al slabiciunilor. Însa, tu ca societate comerciala daca nu respecti vreun termen în contractul cu companiile de stat esti imediat penalizat”, explica Ionescu. Acesta sustine ca o analiza a BNR sau a Asociatiei Române a Bancilor privind incidentele de plati cauzate de companiile de stat ar conduce la concluzii importante. Mona Scarisoreanu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie