Primul an de activitate a Bursei gazelor

 

O cantitate totala de 2,23 milioane MWh (210,5 milioane metri cubi) de gaze naturale a fost tranzactionata, în primul an de activitate a Bursei gazelor, prin Bursa Româna de Marfuri /BRM/, cea mai mare parte fiind din productia interna (90%), potrivit datelor oficiale prezentate, marti, într-o conferinta de presa, de catre reprezentantii bursei.

gazoduct iasi-ungheniConform sursei citate, din cantitatea totala de gaze naturale tranzactionata prin Bursa la un an de la înfiintarea acestei platforme, 2,16 milioane MWh (204 milioane mc) a fost înregistrata în 2014, pâna la 20 octombrie, iar restul de 0,7 milioane MWh (6,5 milioane mc), în 2013.

Volumul total scos la tranzactionare s-a cifrat la 7,8 milioane MWh, echivalentul a 732 milioane mc gaze naturale.

În 2014, perioada trimestrului III a fost cea mai fructuoasa din punct de vedere al tranzactiilor cu gaze naturale pe BRM, care au ajuns la un volum de 1,4 milioane MWh, în timp ce, în intervalul 1-20 octombrie, cuantumul s-a situat la 0,2 milioane MWh.

Din punct de vedere al dinamicii tranzactiilor, datele BRM releva faptul ca, în intervalul august — septembrie 2014, cele mai importante tranzactii cu gaze naturale au fost din productia interna, dupa cum urmeaza: 220.000 MWh (respectiv 20 milioane mc) de la OMV Petrom SRL, respectiv 477.000 MWh (45 milioane mc) de la SNGN Romgaz.

În ceea ce priveste structura pietei, datele arata ca 90% din volumul de gaze naturale tranzactionate prin BRM au provenit din productia interna, 9,8% a fost reprezentat de un mix intern&extern si doar 0,2% a însemnat operatiuni cu gaze naturale din import.(AS — autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie