Mugur Isarescu la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est: Calitatea finantarii este mai importanta decat cantitatea ei

 

Bancile trebuie sa directioneze resursele de finantare catre investitiile productive, calitatea finantarii fiind mai importanta decât cantitatea, si sa evite împovararea clientilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu.

mugur isarescu‘Este putin probabil ca, pe termen scurt, sa asistam la o rasturnare spectaculoasa a situatiei în ceea ce priveste creditarea. (…) Eu sunt de parere ca, mai ales într-o perioada de ajustare a bilanturilor, calitatea alocarii resurselor de creditare este mai importanta decât cantitatea. Pentru a putea împinge economia pe o traiectorie de crestere auto-sustinuta, cred ca este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive, evitând împovararea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut. O astfel de abordare genereaza acele câstiguri de productivitate care sunt esentiale pentru ca productivitatea, investitiile si creditul sa se alimenteze reciproc si sa se înscrie de o maniera sustenabila pe o spirala ascendenta, din care toata lumea ar avea de câstigat’, a explicat Isarescu, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist.

El a vorbit si despre pericolul pe care îl reprezinta o dezintermediere accelerata asupra perspectivelor de crestere a economiei Românesti.

‘Dezintermedierea, tranzitia de la creditul în valuta, dominant, spre un echilibru între creditul în valuta si cel în moneda locala trebuie, sau speram, sa se deruleze într-o maniera ordonata, fara fortarea unei reduceri agresive a raportului credite – depozite, care ar genera o constrângere excesiva la nivelul ofertei de credite si, pe cale de consecinta, la adresa cresterii economice a României. Avem o ajustare fiscala majora, pe care trebuie sa o continuam. Daca peste aceasta ajustare fiscala se suprapune un proces necontrolat de retragere a capitalului strain, România cu greu poate sa creasca’, a avertizat guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca finantarea externa de la bancile mama a scazut cu aproximativ 9 miliarde de euro în cinci ani si ca, doar în anul 2013, s-a înregistrat o treime din aceasta scadere, aspect care trebuie luat în calcul în momentul în care se discuta despre încetinirea cresterii economice, având în vedere ca aceasta evolutie s-a suprapus peste un ‘proces de ajustare fiscala destul de ambitios’.

Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca, în privinta creditari în valuta, care a explodat în perioada pre-criza, s-a ajuns la un capat de drum. ‘Eu nu spun adio creditului în valuta, dar eu cred ca suntem la capatul unui drum în care creditul în valuta era dominant. Eu spun adio debalansarii, unui dezechilibru masiv între creditarea în moneda locala si creditare în valuta. În România, ponderea creditului în valuta a scazut dupa multa vreme sub 60%, iar prognoza noastra este ca se duce chiar sub 50%, ceea ce reprezinta o evolutie pozitiva’, a mai spus Mugur Isarescu.

El a adaugat ca sistemul bancar din România si-a mentinut un grad de capitalizare confortabil, de 17%, peste cel de dinaintea declansarii crizei. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie