Fiscalul, intre contabilitate si drept

 

Alina Matei: Multumesc, domnule si doamna avocat, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Pentru cine va cunoaste, domnule Dobrinescu, e foarte clar ca puteati fi doar avocat. Si totusi, de ce avocat?

InterviuIonut Dobrinescu: Pentru un motiv destul de trivial. Fac parte dintr-o generatie de absolventi de liceu (1994) si de facultate (1998) care nu a mai apucat sa faca stagiul militar, nici înainte, nici dupa terminarea facultatii, desi armata era înca obligatorie. Accesul la o cariera publica în administratie sau diplomatie, pe care eu mi-o doream, era conditionat de prezentarea unui livret militar. În 1998 am cerut insistent, chiar si în scris, sa fiu luat în armata, însa nu erau suficiente locuri la termen redus nici pentru cei cu pile! În cele din urma am ajuns avocat si nici pâna azi nu am mâncat macar o pâine de slujbas la stat, platit din fonduri publice.

Alina Matei: Împreuna cu Luisiana Dobrinescu si Dumitru Dobrev ati fondat firma de avocatura DOBRINESCU DOBREV. Tuturor va place dreptul fiscal si dreptul comercial, potrivit informatiilor de pe site-ul firmei. Majoritatea juristilor, fie ca sunt avocati sau judecatori, fug atunci când vine vorba de cifre si calcule. Care sunt frumusetile dreptului fiscal?

Ionut Dobrinescu: Statul este prin definitie partenerul nostru al tuturor, în orice afacere sau activitate, prin intermediul pârghiilor fiscale. Fiscalitatea este asociata interesului public, care prevaleaza întotdeauna (ad imperium) asupra interesului privat, pâna la limita drepturilor si libertatilor fundamentale pe care nu le poate aboli si trebuie sa le respecte. Pe acestea din urma le aparam noi ca avocati, dintr-o pozitie de inferioritate pe care numai mecanismele procedurale si judiciare în contenciosul administrativ mai tind sa o redreseze. Adesea luptam cu o mâna legata la spate si fara un picior, atacând acte fiscale sustinute de prezumtia de legalitate, emise cu autoritate, si direct executorii. Peisajul fiscal este profund distopic, presarat cu capcane tehnice, cu greseli fatale si monstri ascunsi. Procedura fiscala este nepermis de mult reglementata doar în favoarea fiscului, încurajând emiterea actelor fiscale nemotivate, care blocheaza activitatea contribuabililor si aglomereaza completele de contencios fiscal. Suntem nevoiti sa aparam drepturile si interesele clientilor nostri în tot acest hasis, reformulând o clauza conventionala cu serioase implicatii fiscale, structurând fiscal o întreaga afacere sau amenajând un compromis cu balaurul fiscal. Precum într-un joc pe calculator, dozam resurse, cautam aliati, organizam strategii, încingem batalii, dar întotdeauna urmam regulile jocului. Frumos e atunci când pe seama succeselor noastre, regulile se schimba în bine.

Citeste interviul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie