Consultantii fiscali apreciaza ca Romania are nevoie de judecatori specializati in drept fiscal si de tribunale fiscale

 

România ar avea nevoie de instante specializate în fiscalitate sau chiar de tribunale fiscale si de judecatori „certificati“ în drept fiscal pentru a întelege astfel de cazuri si pentru a fi redusa durata proceselor si riscul de erori judiciare rezultate din neîntelegerea tuturor aspectelor legale relevante în cazurile foarte complexe, considera consultantii fiscali.

Instanta 1În afara Uniunii Europene (UE) tribunalele fiscale sunt raspândite, atât în tari dezvoltate precum SUA sau Canada, cât si în tari în curs de dezvoltare, precum cele din America Latina sau Rusia. În UE, Marea Britanie, Franta, Germania si, de curând, si Bulgaria au introdus astfel de instante specializate, ce scurteaza durata proceselor si cunosc legislatia fiscala. Însa, în majoritatea tarilor europene în care exista o astfel de specializare, aceasta este oarecum similara celei din România, existând sectii, completuri sau judecatori cu specializare în drept administrativ-fiscal (nu strict fiscal), mai spun consultantii.

„Cu siguranta este nevoie de instante specializate în contencios fiscal. Cu atât mai mult cu cât România a avut astfel de organe cu atributii jurisdictionale fiscale din care facea parte si un judecator în perioada interbelica (chiar daca nu erau tribunale fiscale per se). Deci avem o traditie în acest sens, iar mai multe state europene, printre care Franta, Germania, ba chiar de curând si Bulgaria, au introdus cu succes astfel de instante specializate, ce scurteaza durata proceselor si sunt mai bune cunoscatoare ale problematicii si legislatiei fiscale“, afirma Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica la firma de audit si consultanta PwC România.

Discutia despre existenta unor instante sau cel putin a unor judecatori cu specializare în drept fiscal a aparut înca de la începutul anilor ’90 când au fost puse bazele sistemului fiscal în România. Contribuabilii si specia­listii în fiscalitate au simtit nevoia ca judecatorii care împart dreptatea sa cunoasca domeniul, sa înteleaga spetele si sa poata sesiza «nuantele fine» ale cazurilor primite spre solutionare. Din pacate acest lucru nu a fost posibil si multa vreme litigiile fiscale erau în sarcina judecatorilor care în paralel se ocupau de divorturi, partaje sau procese cu infractiuni de drept comun“, spune Gabriel Sincu, director executiv tax advisory services la firma de audit si consultanta EY România. Claudia Medrega, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie