Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser de la Magurele a fost inaugurat

 

Cel mai puternic laser din Europa si al doilea laser din lume, de un petawat, a fost inaugurat marti la Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei de la Magurele, scrie Agerpres.

laser magurele macheta‘Avem astazi deosebita satisfactie sa asistam la finalizarea si operationalizarea unei infrastructuri de cercetare de vârf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructura la cel mai înalt nivel mondial. Institutul gazduieste cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil sa produca pulsuri laser de un petawat cu o durata de 25 femtosecunde’, a declarat ministrul delegat pentru Învatamânt Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finantat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei în cadrul Programului national de cercetare-dezvoltare în perioada 2007-2013.

‘Este unic în Europa prin gama echipamentelor si nivelul tehnologic de ultima ora. Constituie o etapa esentiala în realizarea infrastructurii ELI -NP, mai celebrul proiect care va cuprinde doua lasere de 10 petawati’, a spus ministrul.

El a sustinut ca, odata cu inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetari de vârf, cum ar fi aplicatii în fizica, chimie, biologie, medicina, energie, stiinta materialelor, tehnologii ultra avansate de productie care vor avea un impact important pentru economia româneasca.

‘Chiar daca mentionam doar uriasul potential în domeniul accelerarii de particule pentru testarea componentelor folosite în industria spatiala, generarea razelor X dure pentru aplicatii industriale sau protonanoterapia în medicina, se contureaza o paleta spectaculoasa de directii în care cercetarea româneasca va strapunge cu siguranta barierele actuale. Noua generatie de cercetatori din România si generatiile urmatoare vor avea posibilitatea sa deruleze în tara proiecte de cercetare ce presupun resurse care pâna acum erau apanajul a doar câtorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat aceste lucru, echipe de cercetatori din strainatate, inclusiv diaspora stiintifica româneasca’, a mai declarat Costoiu.

La eveniment au fost prezenti premierul Victor Ponta, presedintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul Apararii, Mircea Dusa, secretarul de stat în Ministerul Educatiei Tudor Prisecaru. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie