Ministerul de Finante obligat ca pana luni, 20 octombrie sa publice cursul de schimb la care se vor calcula accizele in 2015
Potrivit legislatiei în vigoare, Ministerul de Finante este obligat ca pâna luni, 20 octombrie, sa publice pe site-ul propriu cursul de schimb la care se vor calcula accizele în 2015. Acesta este de 4,5018 lei/euro, mult mai mic decât cel folosit în 2014, de 4,7380 lei/euro. În ciuda prevederilor legale, oficialii nu au confirmat, pâna în prezent, ca vor utiliza acest curs si au lasat de înteles ca vor modifica, din nou, formula de calcul.
“Desi conform modificarilor aduse de HG 77/2014, Ministerul Finantelor Publice este obligat sa comunice pe site-ul sau modul de determinare a valorii în lei a accizelor si a impozitului la titeiului din productia interna cel târziu pâna luni, 20 octombrie, asteptarea este ca nici aceasta prevedere sa nu fie respectata, mai ales ca valoarea în lei este aplicabila dupa 1 ianuarie 2015, aspect care face greu de dovedit orice prejudiciu, în cazul în care cineva s-ar gândi la eventualitatea atragerii raspunderii autoritatilor”, explica Andreea Steinhart, partener taxe, Contexpert.
Prin normele de aplicare ale Codului Fiscal, publicate în primavara, respectiv prin HG 77/2014, se precizeaza: „punctul 321. Ministerul Finantelor Publice comunica pe site-ul sau modul de determinare a valorii în lei a accizelor si a impozitului la titeiului din productia interna conform art. 218 din Codul fiscal, cel târziu pâna la data de 20 octombrie a fiecarui an.”
Cursul de schimb care ar trebui comunicat este de 4,5018 lei/euro întrucât Codul fiscal prevede ca, în anul urmator, se foloseste cursul mai mare dintre cel publicat în Jurnalul Oficial al UE în prima zi lucratoare a lunii octombrie 2013 si cel din prima zi lucratoare a aceleiasi luni din 2014. Acesta se indexeaza cu inflatia medie anuntata de Institutul National de Statistica, în octombrie.
“Cursul publicat la 1 octombrie 2014 a fost 4,4093 lei/euro (conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene nr. C344/2 din 2 octombrie 2014), mai mic fata de cel din urma cu un an, 4,4485 lei/euro, caz în care regula spune ca se aplica cursul mai mare din urma cu un an, indexat cu media anuala a Indicelui Preturilor de Consum. Media anuala a IPC este 101,2%, comunicata deja oficial de Institutul National de Statistica. Prin urmare, formula de calcul este 4,4485 lei/euro X 101,2% = 4,5018 lei/euro, asa cum arata în prezent regula specifica din Codul Fiscal si utilizând datele publicate recent”, afirma Izabela Badarau, tax senior consultant, TZA Consultanta Fiscala.
În ciuda prevderilor clare din legislatie, oficialii ministerului ezita. „Pentru acciza avem un grup de lucru care analizeaza multiple posibilitati. Ultima data erau cel putin trei (modalitati de calcul a accizei – n.r.). Consideram posibilitatea sa ramânem la euro sau sa transformam în lei. Vrem sa fie o modalitate justa, ne uitam foarte atent si câti bani aduce la buget, dar si care este impactul asupra celor care platesc aceasta acciza”, a afirmat Ioana Petrescu
Finantele ar trebui sa anunte cursul pe site-ul sau, la aceasta sectiune: http://www.mfinante.ro/accizetaxe.html?pagina=domenii
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!