ICCJ a decis ca avocatura si medicina pot fi practicate simultan

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis vineri, 10 octombrie, cererea de revizuire formulata de domnul doctor Mircea Mateescu împotriva deciziei ICCJ din iunie 2009. Astfel, Înalta Curte de Casatie si Justitie obliga Baroul Bucuresti si Uniunea Nationala a Barourilor din România sa-l înscrie pe domnul doctor Mircea Mateescu în Tabloul Avocatilor.

Diana-Elena Dragomir, fondator, Diana Dragomir & Partners“La acest moment la care a fost lamurita definitiv problema incompatibilitatii profesiei de avocat cu cea de medic de catre Curtea Europeana, Baroul Bucuresti si Uniunea Nationala a Barourilor din România, asa cum au decis deja, urmeaza sa respecte atât hotarârea CEDO, cât si hotarârea ICCJ si sa permita domnului doctor Mircea Mateescu sa profeseze si ca avocat, de îndata ce domnia sa va parcurge formalitatile pentru înscrierea în Tablou si va depune juramântul profesional”, a explicat doamna Diana-Elena Dragomir, fondator, Diana Dragomir & Partners.

“Este dreptul oricarei persoane de a avea acces la profesia de avocat, chiar daca în acest moment continutul Legii avocaturii nu a fost înca modificat corespunzator criteriilor de calitate legislativa impuse de Curtea Europeana. Determinarea domnului doctor Mircea Mateescu de a folosi experienta profesionala considerabila pe care a acumulat-o ca medic, în avocatura, în cazuri de malpraxis, conduce în final, prin hotararea CEDO din Cauza Mateescu împotriva României la modificarea legislatiei nationale în materia profesiilor liberale si la înlaturarea conditionarilor privind accesul la o profesie liberala”, a completat doamna Diana-Elena Dragomir.

În esenta, domnul doctor Mircea Mateescu s-a plâns Curtii Europene cu privire la refuzul autoritatilor Statului Român de a-i permite sa practice în acelasi timp avocatura si medicina. Acesta a sustinut în fata Instantei de la Strasbourg, prin avocatul sau, doamna Diana-Elena Dragomir, ca se încalca dispozitiile Conventiei Europene fiind obligat sa aleaga între practicarea uneia dintre cele doua profesii liberale. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca autoritatile Statului Român au încalcat Articolul 8 din Conventia Europeana atunci cand i-au interzis domnului doctor Mircea Mateescu sa ramana în Barou si sa practice avocatura, daca nu renunta la practicarea medicinei.

Astfel, pe 14 ianuarie 2014, Curtea Europeana de la Strasbourg (CEDO) a hotarât, printr-o premiera juridica europeana, în Cauza Mateescu v. România, ca practicarea profesiei de avocat nu este incompatibila cu practicarea profesiei de medic. Ca urmare a acestei condamnari, Statul Român trebuie sa îsi schimbe legislatia astfel încât sa permita practicarea, simultan, a profesiei de medic si a celei de avocat, pentru a nu atrage noi condamnari ale CEDO pentru nerespectarea dispozitiilor Conventiei Europene. Emiliana Dovan-Zaharia, legalmagazin.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie