Profit in scadere pentru Fondul Proprietatea in utimele trei luni

 

Fondul Proprietatea (simbol FP) a marcat, în perioada ianuarie – septembrie, un câstig de 984,53 miliarde de lei, în scadere cu 25 milioane de lei (2,5%) fata de rezultatul de la sfârsitul lunii august, fiind însa cu 84% mai mare decât profitul din primele noua luni ale anului trecut (535,2 milioane lei), potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti.

Fondul proprietateaDupa un profit record de 1,064 miliarde de lei în primele sase luni ale anului, câstigul FP scadea în iulie cu aproape 50 de milioane de lei, la 1,016 miliarde lei, si în august cu 6 milioane lei, la 1,010 miliarde de lei.

Bogdan Gherghe, analist „Tradeville”, considera ca scaderea profitului net este explicabila prin faptul ca principalele surse de venit pentru FP – vânzarile de active din portofoliu sau încasarea dividendelor – nu au fost active în ultima luna.

Valoarea activului net al fondului s-a diminuat în septembrie fata de august cu 1,6%, de la 14,94 miliarde de lei, la 14,70 miliarde de lei. În comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, când activul net al FP era de 14,92 miliarde lei, acesta a scazut pâna la finele lui septembrie cu 1,5%.

Analistul Bogdan Gherghe ne-a transmis ca diminuarea activului net a fost cauzata, cel mai probabil, de scaderea actiunilor OMV Petrom, cea mai importanta participatie din portofoliu. „Din aceasta perspectiva, discountul dintre pretul curent si activului net unitar este de 27,64%, valoare atractiva în comparatie cu tinta de 15% propusa de actionari pentru urmatoarele 9 luni”.

Reprezentantul Tradeville a mai declarat: „În urmatoarea perioada, este probabil ca efectul scaderilor cotatiilor OMV Petrom si Romgaz, principalele participatii listate, sa aduca în continuare o presiune pe valoarea activelor FP, la care s-ar adauga si corectiile actuale de pe pietele internationale, care pot provoca neliniste în sufletele investitorilor”.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie