CSM apreciaza ca procedura de ridicare a imunitatii parlamentarilor ar trebui modificata
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sustin ca procedura ridicarii imunitatii parlamentarilor ar trebui regandita si modificata, astfel incat anchetele penale care vizeaza senatori si deputati sa nu fie blocate, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul CSM.
Membrii consiliului au luat in discutie in sedinta de plen de joi o propunere legislativa privind modificarea si completarea articolului 24 din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, in vederea formularii unui punct de vedere. Ministerul Justitiei a cerut CSM un punct de vedere privind propunerea legislativa, la solicitarea Comisiei Juridice a Senatului.
Articolul 24 din Legea nr. 96/2006 se refera la procedura ce trebuie urmata pentru retinerea, arestarea sau perchezitia unui parlamentar. Astfel, cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului se adreseaza presedintelui camerei din care face parte de catre ministrul Justitiei. Apoi, presedintele camerei din care face parte deputatul sau senatorul aduce de indata cererea la cunostinta Biroului permanent, dupa care o trimite Comisiei juridice respective, care va intocmi un raport in termen de trei zile. Hotararea Comisiei juridice se adopta prin votul secret al majoritatii membrilor sai.
Acelasi articol stabileste faptul ca cererea ministrului Justitiei, însotita de raportul Comisiei juridice, se supune spre dezbatere si adoptare plenului camerei din care face parte deputatul sau senatorul, în termen de cinci zile de la depunerea raportului.
Ulterior, camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai. Hotarârea camerei se comunica de îndata ministrului Justitiei si se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de trei zile. Data comunicarii catre ministrul Justitiei este data intrarii în vigoare a hotarârii. Daca Parlamentul se afla în vacanta, presedintele camerei trebuie sa se asigure ca se respecta termenele.
Concret, membrii CSM sustin ca acest regulament ar trebui schimbat pentru ca aceste proceduri sa se deruleze mult mai rapid, iar, în final, „imunitatea parlamentarilor sa fie mai slaba”, spun surse din CSM. Otilia Ciocan, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!