BNR: Bancherii au in portofolii imprumuturi neperformante in valoare de 530 milioane de lei din cardurile de credit

 

Bancherii au în portofolii împrumuturi neperformante în valoare de 530 mil. lei din cardurile de credit, multe vândute în trecut ca alternativa la creditele de consum, potrivit datelor din raportul anual de stabilitate financiara al BNR.

card-credit-falsPeste 90% din stocul de neperformante este generat de cardurile de credit în lei, în timp ce detinatorii de carduri în valuta au restante la plata de 32 mil. lei. „Înregistrarea unei rate de neperformanta mai ridicata pentru cardurile de credit este o situatie normala, având în vedere profilul de risc al produsului. Informarea continua a clientilor este însa esentiala pentru dezvoltarea sustenabila a creditarii“, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist al UniCredit.

Rata de neperformanta se situeaza la 16% în cazul cardurilor de credit în lei, în timp ce la valuta neperformanta este de 23%. Cardurile de credit sunt produsul de finantare care a generat cele mai multe probleme bancilor, având rata de neperformanta cea mai ridicata. Rata de neperformata din sistemul bancar este de sub 20%.

Dobânda medie la un card de credit standard cu o limita de credit de 5.000 de lei ajunge la aproximativ 25% pe an, fata de 12% în cazul creditelor de consum. Anelis Baciu, Sorin Pâslar, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie