Sesizarea privind „Cumintenia pamantului” a fost clasata de Inspectia Judiciara
Inspectia Judiciara (IJ) a clasat sesizarea referitoare la dosarul având ca obiect retrocedarea operei lui Brâncusi din România ‘Cumintenia pamântului’, deoarece a intervenit prescriptia raspunderii disciplinare.
„În lucrarea privind retrocedarea operei lui Brâncusi ‘Cumintenia pamântului’, Inspectia Judiciara, constatând ca a intervenit prescriptia raspunderii disciplinare, a dispus clasarea sesizarii din oficiu”, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtatorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.
Sentinta civila în acest caz a fost pronuntata în anul 2008 si a ramas definitiva si irevocabila în 2010. Potrivit dispozitiilor legale, actiunea disciplinara nu poate fi exercitata daca au trecut mai mult de doi de la data la care a fost savârsita presupusa fapta.
În 2 octombrie, inspectorii IJ analizau posibilitatea sesizarii din oficiu cu privire la declaratiile lui Victor Ponta referitoare la instrumentarea dosarului având ca obiect retrocedarea singurei opere a lui Brâncusi din România — ‘Cumintenia pamântului’.
„Analizam în ce masura aspectele din declaratia premierului ar putea atrage competenta IJ referitor la o eventuala raspundere disciplinara sau deontologica în materii în care IJ se poate sesiza din oficiu. Cu privire la posibilitatea atingerii adusa independentei sistemului judiciar prin declaratiile facute de prim-ministru, Inspectia Judiciara poate fi sesizata de Plenul CSM sau conducerea Consiliului”, declara atunci Tamara Manea.
Anterior, premierul Victor Ponta a sustinut ca ar trebui sa aiba dreptul sa comenteze actul de justitie cel putin jurnalistii sau persoanele implicate direct în dosare. El a adaugat ca trebuie sa existe si o responsabilitate a magistratilor.
„Trebuie sa existe o responsabilitate a tuturor celor care gresesc — si m-am referit la cazuri concrete. Judecatorul de la Arad care a retrocedat un sat întreg si o padure, de exemplu, si chiar felicit DNA pentru ca s-a autosesizat. Alt caz, singura opera a lui Brâncusi din România — ‘Cumintenia pamântului’ — a fost retrocedata si, ca sa nu fie vânduta, statul trebuie sa plateasca 20 de milioane de euro. Fiecare român va da un euro pentru ca, din punctul meu de vedere — va stabili CSM daca e asa—, un judecator a dat o decizie gresita. I-am cerut ministrului sa sesizeze CSM si, daca va spune ca judecatorul nu a gresit, îmi cer eu scuze. Daca nu, judecatorul trebuie sa plateasca”, declara prim-ministrul.(AS — editor: Florin Marin), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!