Romania actionata in instanta la Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea legislatiei UE referitoare la deseurile din industriile extractive

 

CE a anuntat, joi, introducerea unei actiuni la CJUE împotriva României pentru nerespectarea legislatiei UE referitoare la deseurile din industriile extractive, în cazul iazului Bosneag, în care au fost deversate deseuri generate de exploatarea minelor de cupru si de zinc din Moldova Noua.

cjueComisia Europeana introduce o actiune în justitie împotriva României la Curtea de Justitie a UE (CJUE) pentru nerespectarea legislatiei UE referitoare la deseurile din industriile extractive, mai exact deseurile generate de extractia, tratarea si depozitarea resurselor minerale si de exploatarea carierelor, se arata într-un comunicat al Executivului european.

Cauza se refera la iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deseuri generate de exploatarea minelor de cupru si de zinc din Moldova Noua, judetul Caras Severin. În prezent, iazul este aproape abandonat si reprezinta o sursa majora de poluare, raspândind praf toxic care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana si pentru mediu.

Comisia precizeaza ca România a fost de acord sa ia masuri pentru a solutiona problema, însa progresele au fost insuficiente.

„Având în vedere gravitatea riscului în acest caz si la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potocnik, Comisia introduce o actiune împotriva României în fata Curtii de Justitie a UE, în scopul de a se asigura ca sunt luate mai rapid masuri corective”, precizeaza sursa citata.

Trimiterea în fata CJUE a fost decisa dupa ce România nu a luat masurile necesare pentru a curata doua iazuri de decantare din Moldova Noua, în urma infringementului lansat de Bruxelles pe 20 februarie.

Potrivit CE, iazurile de decantare sunt „o sursa majora de pulberi toxice, care au consecinte semnificative asupra sanatatii umane si asupra mediului”. Comisia este „preocupata” de faptul ca România nu a luat masurile necesare pentru a controla emisiile si pentru a preveni abandonarea siturilor, a precizat în februarie CE.

Comisia a initiat în privinta acestor aspecte proceduri în constatare a neîndeplinirii obligatiilor, în octombrie 2012. „Autoritatile române au raportat cu privire la progresele înregistrate, însa obiectivele nu au fost înca îndeplinite, iar grava problema a pulberilor toxice persista. Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar în cazul în care România nu actioneaza în termen de doua luni, Comisia poate sesiza cauza Curtii de Justitie a UE”, a avertizat Executivul european. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie