Hotarare CJUE privind timbrul de mediu (cauza Nicula)

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat publicitatii miercuri, 15 octombrie 2014, hotarârea pronuntata de judecator Camelia Toader, în sedinta publica, în cauza C-331/13 Nicula.

Curtea de Justitie a Uniunii EuropeneMaterie: Fiscalitate

Obiectul cauzei: Cerere de decizie preliminara adresata de Tribunalul Sibiu – Interpretarea articolului 6 TUE, a articolului 110 TFUE, precum si a articolelor 17, 20 si 21 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Principiile securitatii juridice si interzicerii reformatio in peius – Restituirea taxei pentru emisiile poluante ale autovehiculelor care este incompatibila cu dreptul Uniunii – Limitarea cuantumului restituirii din cauza modificarii reglementarii nationale.

Situatia de fapt: Domnul Nicula, resortisant român cu resedinta în România, a achizitionat un autovehicul de ocazie care a fost înmatriculat pentru prima data în Germania. Pentru înmatricularea acestui autovehicul în România, domnul Nicula a platit, în temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 RON cu titlu de taxa pe poluare.

Domnul Nicula a contestat taxa mentionata în fata instantei de judecata. Printr-o prima sentinta, pronuntata la 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu i-a dat câstig de cauza domnului Nicula, prin obligarea Administratiei Fondului pentru Mediu la rambursarea taxei mentionate, pentru motivul ca ea a fost instituita cu încalcarea articolului 110 TFUE, astfel cum a fost interpretat de Curte în Hotarârea Tatu (C-402/09, EU:C:2011:219). În urma atacarii cu recurs, sentinta amintita a fost casata cu trimiterea cauzei spre rejudecare, indicându-se, în vederea noii proceduri de judecata, ca, în litigiile de acest tip, calitate procesuala pasiva în cadrul actiunii în restituirea taxei percepute cu încalcarea dreptului Uniunii nu are numai beneficiarul taxei (în speta, Administratia Fondului pentru Mediu), ci si colectorul acesteia, Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu.

În litigiul aflat în prezent pe rolul Tribunalului Sibiu dupa trimiterea spre rejudecare, instanta a constatat ca în speta a devenit aplicabila OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, intrata în vigoare la 15 martie 2013, dupa reînscrierea cauzei pe rol. În temeiul acestui act normativ, mai precis art. 12 alineatul (1), taxa pe poluare deja achitata poate fi restituita exclusiv în cazul în care cuantumul ei este mai mare decât cel al timbrului de mediu, restituirea fiind prevazuta limitativ si fiind redusa doar la aceasta eventuala diferenta. Astfel, în speta, întrucât cuantumul timbrului de mediu datorat de domnul Nicula pentru autovehiculul sau este mai mare decât cuantumul taxei pe poluare achitate anterior, domnul Nicula nu ar mai fi îndreptatit sa recupereze taxa pe poluare si dobânzile aferente, suma corelativa fiindu-i retinuta de autoritatile fiscale si de mediu cu titlu de timbru de mediu.

Decizia Curtii (Marea Camera): Dreptul Uniunii trebuie interpretat în sensul ca se opune unui sistem de rambursare a unei taxe percepute cu încalcarea dreptului Uniunii precum cel în discutie în litigiul principal.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie