Ministrul Economiei a afirmat ca Romania este primul stat pentru care CE a autorizat schema de ajutor de stat fara deschiderea unei investigatii

 

România este primul stat membru al Uniunii Europene pentru care Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fara deschiderea vreunei investigatii, potrivit ministrului Economiei, Constantin Nita.

constantin nita”România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru protectia mediului si energie pentru perioada 2014-2020, publicate în luna aprilie 2014, Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fara deschiderea vreunei investigatii. Aprobarea schemei suport initiate de Ministerul Economiei reprezinta o confirmare a necesitatii sustinerii industriei europene în vederea pastrarii competitivitatii marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicata de la 1 decembrie 2014 pâna la 31 decembrie 2024”, a declarat Constantin Nita, într-un comunicat remis AGERPRES.

Miercuri, în reuniunea Colegiului Comisarilor, s-a adoptat decizia de autorizare de catre Comisia Europeana a schemei de ajutor de stat prin care industria electrointensiva este partial exceptata de la plata contributiei aferente promovarii surselor regenerabile de energie.

Potrivit Comisiei Europene, schema notificata de Ministerul Economiei ”respecta normele UE privind ajutoarele de stat, în special noile Orientari ale Comisiei privind ajutoarele destinate protectiei mediului si energiei”.

Elaborarea schemei de sprijin a luat în considerare principiile enuntate în documentul elaborat de Comisia Europeana — ”Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020”. Exceptarea se va realiza diferentiat, în functie de electro intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro intensitati mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro intensitati de 10-20% si 40% în cazul unei electro intensitati de 5-10%.

Schema de ajutor de stat instituita prin Hotarârea Guvernului nr. 495/2014 va contribui major la mentinerea competitivitatii pe piata europeana si internationala a industriilor electrointensive din România.(AS-autor:Nicoleta Gherasi, editor:Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie