CNAS va emite un ordin pentru impunerea utilizarii cardului de sanatate

 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat marti ca va emite la sfârsitul lunii octombrie un ordin care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate si, deci, achizitionarea cititoarelor de carduri într-un termen de 30 de zile de catre toti furnizorii din sistem.

CNAS„Avem convingerea ca furnizorii de servicii medicale înteleg importanta acestui proiect si sunt interesati ca acesta sa functioneze, însa regulile sunt necesare în orice sistem care se doreste functional. Acesta este motivul pentru care la finalul acestei luni va fi emis un Ordin de Presedinte CNAS, care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate si, deci, achizitionarea cititoarelor de carduri, într-un termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, de catre toti furnizorii din sistem. În acest mod ne vom asigura ca, în perioada de testare, toti furnizorii de servicii medicale vor activa cardurile asiguratilor si vor valida prin intermediul lor serviciile medicale pentru care pacientii s-au prezentat la medic”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, potrivit unui comunicat al institutiei remis presei.

Conform sursei citate, cititoarele de carduri postate pe site-ul CNAS sunt testate si validate ca fiind compatibile cu solutia informatica a cardului national iar acestea, indiferent de preturile lor, care variaza între 5 si 80 de euro, sunt functionale.

„Furnizorul poate alege oricare model de cititor din aceasta lista. Mai facem precizarea ca doar asiguratii cu vârsta peste 18 ani vor primi carduri de sanatate. Copiii sunt asigurati prin lege, asadar vor beneficia ca si pâna acum de serviciile medicale, fara sa fie necesara prezentarea cardului personal sau al unuia dintre parinti. În aceasta categorie intra si copiii institutionalizati. De asemenea, serviciile medicale de urgenta fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atât persoanelor asigurate, cât si persoanelor neasigurate. La accesarea acestui tip de servicii nu este necesar ca pacientul sa faca dovada calitatii de asigurat”, sustine CNAS.

Pozitia CNAS vine dupa ce Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie au comentat implementarea cardului de sanatate. (AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie