Valentin Lazea, economist-sef BNR: Romanii au cea mai proasta educatie din Europa. Educatia trage economia in jos

 

„Principalul motiv pentru care România nu se poate dezvolta este educatia. Românii au cea mai proasta educatie din Europa. Educatia trage economia în jos”, spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, la o întâlnire organizata de Ziarul Financiar.

valentin lazeaZiarul Financiar a dat startul proiectului „România 5% crestere economica“, prin care mobilizeaza clasa de business autohtona – antreprenori si companii private – pentru a crea o platforma de relansare economica a României.

„Românii sunt platiti mai prost decât nemtii sau cehii pentru ca avem o productivitate mai slaba din cauza educatiei mizerabile”, sustine economistul BNR.

„Cea mai mare provocare a României este de a crea 4 milioane de locuri de munca noi în joburi care nu necesita o calificare ridicata România trebuie sa dea de lucru acestor 4 milioane de oameni: doua milioane de tarani si 2 milioane de capsunari. Acesti 4 milioane de oameni, chiar angajati fiind, nu vor genera ritmuri de crestere spectaculoase”, argumenteaza Valentin Lazea.

Suntem în pericol sa ajungem în middle-income trap: câstigam 10.000 de euro pe an pe cap de locuitor si ne multumim cu atât, mai spune economistul.

Caderea sistemului de edu­catie si a celui de sanatate alunga românii din România, iar pe cei care ramân îi transforma într-o masa de oameni dependenti de exterior, de baronii locali sau de politicieni. Obiectivul proiectului este crearea unei platforme care sa genereze o strategie coerenta de crestere pentru a asigura convergenta economiei românesti cu Occidentul si trecerea la euro în 2019. Este ultima sansa. Altfel, riscul dezintegrarii economice, sociale si politice devine tot mai mare.

La 25 de ani de la Revolutie, Româ­nia nu-si poate permite sa rateze convergenta cu Occidentul. Daca vom ra­mâ­ne în mlastina unei cresteri economice mediocre sau chiar în recesiune, daca degradarea va continua, viitorul Româ­niei ca tara este sub semnul întrebarii.

Cu 7.000 de euro PIB per capita, fata de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, si o crestere estimata astazi la doar 2,2% pentru 2014 si 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema daca convergenta Ro­mâniei cu Occidentul se va realiza vreodata sau niciodata.

Evolutia structurala a economiei ne-a adus astazi în situatia de a fi un simplu furnizor de forta de munca necalificata: un milion de salariati din cei cinci milioane sunt platiti cu salariul minim, iar din cele zece milioane de persoane apte de munca, doar jumatate sunt salariate.

Resursele naturale sunt exportate sub forma bruta, iar amprenta investiti­ilor straine în dezvoltarea economica locala este insuficienta. În TOP 100 exportatori sunt doar doua companii cu capital local, iar 60% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Ro­mânia sunt detinute de companii straine. zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie