Ministrul Muncii, Rovana Plumb: Imbatranirea populatiei este o problema sistemica nu doar pentru Romania ci pentru toate statele UE

 

Îmbatrânirea populatiei este o problema sistemica nu doar pentru România, aceasta afectând toate statele membre ale Uniunii Europene, spune ministrul Muncii, Rovana Plumb.

rovana plumb“Discutia legata de modul în care trebuie sa asiguram sustenabilitatea sistemului de pensii în fiecare stat membru se discuta deja de patru ani de zile la nivelul Uniunii Europene. S-a cerut reformarea sistemelor de pensii în general. Ar trebui sa preluam cele mai bune practici. Înca se lucreaza la nivelul statelor membre si consider ca prin dialog vom putea sa ajungem la o solutie cât mai eficienta”, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la un eveniment de specialitate.

Ea a afirmat ca în prezent nu exista niciun risc în ce priveste plata pensiilor si ca Guvernul sustine sistemul multipilon. “Pe pilonul I, nu au fost facute majorari timp de patru ani, acestea fiind facute abia în 2013. Vom asigura aplicarea legii pentru ca si în 2015 pensiile sa se majoreze cu cinci procente, întrucât bugetul permite acest lucru. În ce priveste Pilonul II si Pilonul III, Guvernul sustine sistemul multipilon si consideram ca este necesar sa existe complementaritate, dar si o completare a veniturilor pentru cei care muncesc acum. Sa vedem daca randamentul economic este cel pe care îl tintesc. Din datele pe care le-am citit, se demonstreaza acest lucru. Intentia Guvernului este de a continua sustinerea sitemului multipilon în România si gasirea de solutii ca sa avem cât mai multi contribuabili”, a precizat ministrul.

Ea a aratat ca Executivul face o analiza a sistemului privat de pensii, cu asistenta Bancii Mondiale, dar se va merge pe sistemul multipilon, precizând ca nu se pune problema nationalizarii Pilonului II de pensii private.

“Mesajul Guvernului este ca mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema nationa­lizarii pilonului II de pensii private obligatorii”, a mai spus ministrul Muncii, aratând ca sistemul de pensii este foarte important pentru România, iar preocuparea este de a-l face sustenabil pentru cei care sunt deja în plata, dar si pentru generatiile viitoare.

Tinerii, neinformati în privinta pensiilor private

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan, spune ca tinerii nu sunt informati în privinta pensiilor private sau acest subiect nu prezinta interes pentru ei si ca în acest an 80.000 de tineri au fost repartizati aleatoriu la fondurile de pensii, pentru ca ei nu au optat. “Din viramentele pe care CNPP le face pentru pensiile administrate privat, s-a observat ca numarul de angajati a crescut. Avem 3.750.000 de conturi active, fata de 3.550.000 de conturi active la începutul anului. De asemenea, avem 6.200.000 de participanti în registru. Ei s-au înscris, au contribuit o perioada mai lunga sau mai scurta si pot începe din noua sa cotizeze”, a spus Ciutan. Ea a afirmat ca piloanele II si III sunt foarte importante pentru completarea pensiei din sistemul public.
Presedintele CNPP a aratat ca raportul angajati – pensionari este “cam de unu la unu”, în România fiind înregistrati 5.230.000 de pensionari.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie