CSM a suspendat din magistratura doi judecatori din Radauti

 

Judecatorii Bogdan Barbuta si Daniela Prandea, de la Judecatoria Radauti, au fost suspendati din magistratura, luni, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce au fost trimisi în judecata de DNA pentru fapte de coruptie.

csm„În sedinta din data de 13 octombrie, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarât suspendarea din functia de judecator a doamnei Prandea Daniela Mariana si a domnului Barbuta Bogdan-Ilarion Costica, judecatori în cadrul Judecatoriei Radauti, ca urmare a trimiterii în judecata pentru savârsirea, cu intentie, a unor infractiuni”, conform CSM.

Cei doi judecatori au fost trimisi în judecata, în 7 octombrie, alaturi de primarul din Radauti, Aurel Olarean, suspendat din functie si din PDL, de procurorul Dumitru Dâmbu si omul de afaceri Constantin Babiuc.

Procurorii arata, în rechizitoriul trimis instantei, ca judecatorul Bogdan Barbuta, alaturi de alti functionari, „a dat o aparenta de legalitate” si l-a sprijinit pe Constantin Babiuc în obtinerea unor venituri ilicite, prin tranzactiile imobiliare ilegale de amploare demarate de omul de afaceri.

Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat ca a asigurat mai departe protectia lui Constantin Babiuc, în cazul unor eventuale anchete desfasurate cu privire la modul în care a obtinut aceste venituri.

„Ambii magistrati si-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele functiei lor, cât si relatiile profesionale si interumane, fiind motivati de dorinta participarii într-un fel sau altul, la beneficiile obtinute ilegal de catre inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit si a situatiei infractionale existente. Din probatoriu a rezultat ca, în mod individual si ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi savârsit infractiuni de coruptie sau infractiuni în legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu în raport cu justitiabilii, motivati într-un final de obtinerea unor avantaje ilicite”, au scris procurorii în actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, în perioada martie – octombrie 2005, judecatorul Bogdan Barbuta a pronuntat 69 de hotarâri judecatoresti cu încalcarea dispozitiilor legale si atestarea unor fapte neconforme realitatii. Prin aceste hotarâri i s-a recunoscut lui Constantin Babiuc dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafata de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri l-a vândut ulterior, obtinând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie