Bancheri suspectati de trafic de influenta si manipularea cursului

 

Unii politicieni, dar si o parte dintre analistii economici considera ca afirmatiile facute recent de Tomas Spurny, presedintele executiv al Bancii Comerciale Române (BCR), si Laszlo Diosi, directorul executiv al OTP Bank, sunt manipulatoare si urmaresc influentarea votului pe care Parlamentul urmeaza sa-l dea pe initiativele legislative care privesc conversia creditelor în valuta. De aceeasi parere sunt chiar si unele surse din piata bancara.

leu vs euro1În urma cu circa o saptamâna, seful BCR a precizat: „Saptamâna viitoare, chiar în aceasta cladire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea sa avem un vot pe o lege privind conversia creditelor în valuta la cursul istoric. (…) Daca asta se întâmpla, daca o lege va permite o astfel de conversie, moneda locala se va prabusi precum celebrul boxer Rocky în prima runda a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde euro.

(…) Daca vrem sa eliminam acest risc trebuie sa avem o alta platforma de discutii în urmatorii 2 – 3 ani, dar daca vrem sa facem asta saptamâna viitoare vom avea turbulente serioase în mediul economic din România”.

În acelasi ton, cu mai putin de o saptamâna în urma, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, a „recomandat” clientilor împrumutati în franci elvetieni sa-si pastreze creditele în aceasta moneda, sustinând ca francul elvetian va avea un curs descendent, în circa doi ani, în timp ce economia europeana se va întari: „Creditele în CHF sunt pe termen lung si cred ca de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potentialul va fi mai bun când economia europeana se va îmbunatati. Sincer, cred ca în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clientilor sa-si pastreze creditele în CHF pentru ca nu poate fi mai rau de atât, dar exista un mare potential pentru îmbunatatire”.

În acelasi timp, Diosi a precizat ca, în 2007, OTP a realizat analize pe istoricul valutar din ultimii 15 ani, care nu au aratat nicio problema, drept pentru care nu au putut previziona criza care a urmat si consecintele sale.

Aceste doua declaratii au fost aspru criticate de economistii din piata, dar si de parlamentari, care considera ca afirmatiile bancherilor nu ar avea nicio baza economica.

Referitor la declaratia domnului Spurny, analistul Florin Cîtu este de parere ca aceasta nu se bazeaza pe realitate, întrucât, înca, nu sunt studii publice care sa confirme aceste cifre: „Afirmatiile vin chiar înainte de votul din Parlament, ceea ce nu este în regula. De asemenea, pentru ca Tomas Spurny sa arunce cu astfel de cifre, ar însemna sa aiba toate datele din piata, inclusiv pe cele ale competitorilor, ceea ce este imposibil de crezut. O scadere a leului cu 20%, asa cum estimeaza presedintele BCR în cazul efectuarii conversiei, este exagerata, în opinia mea”.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie