Propunerile Ministerului Justitiei de modificare a Legii Medieri. Puncte de vedere

 

Dezbaterile si propunerile din Grupul de lucru si Comisia consultativa din 10 si 11.10.2014

Asociatia Mediatorilor GalatiDupa pronuntarea Deciziei nr. 266/07.05.2014 de catre Curtea Constitutionala a României (CCR), cu mult înainte ca aceasta sa fie publicata, numai pe baza Comunicatului CCR de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate a unor prevederi din art. 2 din legea medierii, AMG a depus în luna iunie 2014 o propunere legislativa la Camera Deputatilor – Comisia juridica, de disciplina si imunitati, dupa consultarea colegilor mediatori si asociatiilor profesionale ale acestora, în care am propus înlocuirea informarii prealabile obligatorii despre avantajele medierii la care neexecutarea era sanctionata cu inadmisibilitatea actiunii, cu o procedura speciala, prealabila primului termen de judecata, respectiv ÎNCERCAREA DE SOLUTIONARE A LITIGIULUI PRIN MEDIERE. În plus, au fost adaugate propunerile de modificare a legii discutate si acceptate de 32 de asociatii la sedinta comisiei consultative din 15.03.2014 de la Brasov. Consiliul de mediere a ramas în asteptare, nu a raspuns cererii noastre de consultare si prezenta la Comisia juridica, alaturi de reprezentantii altor asociatii care ne-au sprijinit, apoi a transmis spre sfârsitul lunii august la Guvern – Min. Justitiei un proiect de modificare a legii, cam subtire, grabit, inconsistent, fara consultarea corpului profesional.

Mentionam ca înca o asociatie – uniune UCMR a transmis si ea la C.Dep. un proiect cu alte propuneri, fara sa fi consultat colegii. Apoi, înca 2 asociatii, APMR si Colegiul Med. au publicat niste proiecte de modificare a legii, referindu-se ca si consiliul numai la articolele vizate de Decizia CCR pentru corelarea legii cu aceasta decizie. AMG a propus colegilor si CM si a facut eforturi deosebite sa unificam aceste proiecte si sa depunem la comisia juridica si Min. Justitiei unul singur, eventualele aspecte divergente urmând sa se propuna de catre cine vrea ca amendamente. În acest scop s-a întrunit comisia consultativa la 13.09.2014, dar nu s-a ajuns la dezbateri seriose si concluzii, transmitându-se consiliului numai niste puncte de vedere cu pretentia de principii si acceptarea propunerii AMG de constituire a unui grup de lucru pentru lege. La dezbaterile din grup au facut propuneri si s-au prezentat la lucru pe internet si la sediul CM reprezentanti din numai 4 asociatii: AMG, APMR, Colegiul M. si APM ProPact! care au luat în discutie Propunerile CM si Min. Justitiei ca urgenta, profitându-se de legea de modificare a C.Pr.Civ. si legii medierii înaintata de Min. Justitei, urmând ca restul propunerilor de modificare a legii medierii sa se discute separat, ulterior în comisie si grupul de lucru.

Prin adresa nr. 75576/ 26.09.2014 Ministerul Justitiei a transmis Consiliului de mediere unele Propuneri de modificare a legii medierii si Codului de procedura civila în vederea corelarii cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 266 / 07.05.2014. La aceasta adresa, Consiliul de mediere a raspuns printr-o adresa (nu are numar si data) facând 3 observatii referitoare la procedura propusa de Min. Justitiei, respectiv art. 61 (1) si (2) si alin.(3) din art. 227 CPrCiv propus de minister.

Mentionam ca toate propunerile Min. Justitiei se circumscriu propunerilor AMG si unora propuse de celelalte 3 asociatii, dar nu toate au fost preluate / consemnate într-o forma convenabila pentru încurajarea medierii si eficientizarea cadrului legislativ comun mediere – justitie. De aceea, la sedinta grupului de lucru din 10.10.2014 am încercat maximizarea eficientei prevederilor Min. Justitiei, neoprindu-ne numai la cele 3 observatii ale consiliului, similare de-altfel cu ale noastre, ci dezvoltând cu adevarat o procedura speciala de încercare de solutionare a litigiului prin mediere, în faza premergatoare procesului, înaintea primului termen de jucedata, marind rolul judecatorului în recomandarea si trimiterea partilor sa încerce medierea, dar si oferindu-i suportul juridic procedural care sa-i permita luarea unor masuri în caz de neexecutare.

Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie