Ministrul Muncii sustine ca pensiile cresc cu 5% in 2015 iar indemnizatiile persoanelor cu handicap cu 16%

 

Pensiile vor creste cu 5% din ianuarie 2015, iar indemnizatiile pentru persoanele cu handicap vor fi majorate cu 16%, a declarat luni, la o conferinta despre pensiile private, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

rovana plumbMajorarea pensiilor va fi mai mare decât cea prevazuta de lege, care vizeaza o indexare cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizatiilor persoanelor cu handicap are în vedere cresterea indicelui preturilor de consum în ultimii sase ani, când aceste drepturi nu au mai fost majorate, a explicat Rovana Plumb.

„Aplicam legea. Conform formulei de calcul din lege, pe rata inflatiei (…) plus 50% din cresterea reala a câstigului mediu salarial brut, iese un procent de majorare de 4,5%. Având în vedere ca avem crestere economica, ca s-au creat mai multe locuri de munca, avem 5,3 milioane de asigurati, 5,3 milioane de pensionari, ca avem o colectare care ne permite un procent majorat, am anuntat si vom merge cu 5%. Am discutat cu Ministerul Finantelor, respective cu ministrul de Finante si ministrul Bugetului, astfel încât, începând cu ianuarie 2015, sa avem o majorare a pensiilor de 5%”, a afirmat oficialul Ministerului Muncii.

Ea a precizat ca, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va creste la 975 lei, de la 900 lei în prezent. „Sigur ca exista un angajament al Guvernului astfel încât în 2016 sa ajungem la 1.200 lei. În urma discutiilor cu institutiile financiare internationale vom avea o majorare semestriala anul viitor cu câte 75 de lei”, a spus Plumb.

Despre sistemul pensiilor private, Rovana Plumb a mentionat ca este în derulare o analiza cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale, iar mesajul Guvernului este ca se merge pe un sistem multipilon si nu se pune problema nationalizarii Pilonului II al pensiilor private obligatorii. ” În momentul de fata suntem în discutii, transferurile catre Pilonul II sunt de 4,5% (din salariul brut, contributia virata fondurilor de pensii — n.r.). În urma discutiilor pe care le vom avea cu ASF, în ce masura vor creste sau nu transferurile”, a afirmat ministrul Muncii.(AS-autor: Ady Ivascu, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie