Medierea in comertul international

 

Subiectul abordat in continuare se refera la medierea si concilierea in comertul international, ca mijloace de solutionare alternativa a disputelor. Aceste metode se afla in plin proces de eficientizare. De asemenea, aceasta problematica a fost recent subiect de medierecercetare si de informare, pe baza unei decizii a Comisiei Natiunilor Unite pentru Dreptul Comercial International (numita in continuare UNCITRAL sau United Nations Commission on International Trade Law) ca urmare a unei propuneri din partea Departamentului de Stat al SUA cu privire la o conventie internationala privind medierea si concilierea in comertul international. UNCITRAL este organismul legal central in cadrul sistemului Natiunilor Unite (ONU) in domeniul dreptului comercial international. UNCITRAL a fost insarcinata de Adunarea Generala cu armonizarea si unificarea progresiva a dreptului comercial international, in special prin pregatirea de noi conventii internationale, modele de lege si legi uniforme (a se vedea definitia si descrierea din site-ul oficial). UNCITRAL cuprinde 36 de membri alesi de catre Adunarea Generala. Structura este de asa natura incat sa reprezinte diferitele zone geografice ale lumii si principalele sisteme economice si juridice.

Proiectul se refera la reglementarea medierii si concilierii in comertul international, iar unii specialisti au inceput deja sa lucreze pentru elaborarea unui tratat international in acest domeniu. In prezent, se efectueaza un studiu ce va fi utilizat in raportari catre ONU (Organizatia Natiunilor Unite este cea mai importanta organizatie internationala din lume. Fondata in 1945, dupa al Doilea Razboi Mondial, are astazi 193 de state membre. Intemeierea ei a constat din semnarea, de catre membrii ei fondatori, a Cartei Organizatiei Natiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondiala”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internationala” si „respectarea dreptului international”. Sediul central al organizatiei este la New York).

La acest studiu se poate participa activ si anonim, pentru cine prefera astfel, utilizand acest link.

Specialistii in mediere si ADR din Romania trebuie sa se implice activ si, pas cu pas, sa contribuie elitist la formarea unui cadru juridic international in acest domeniu si nu numai.

In Raportul intocmit de Subcomitetul UNCITRAL, constituit pentru analiza proiectului unei legi model (nu tratat, intrucat pentru tratat in prezent se efectueaza sondaje) privind medierea si concilierea in domeniul comertului international, se arata ca s-au efectuat sondaje globale in cadrul carora institutii, lideri de prestigiu la nivel statal, si-au exprimat opinia cu privire la oportunitatea unei asemenea codificari.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie