Hotarari judecatoresti vs hotarari arbitrale

 

1. Traditii judiciare romanesti

Mediere21.1. Preocupari majore in doctrina noastra si in jurisprudenta cu privire la stilul hotararilor judecatoresti au existat inca din prima jumatate a secolului trecut.

a) Intr-un articol din Revista Dreptul – 1926[1], profesorul Andrei Radulescu, presedintele Academiei Romane si, totodata, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie arata ca: „Intocmirea hotararilor este nu numai una din principalele indatoriri ale magistratului, ci si atributie insemnata pentru inaintarea stiintei juridice”.

Era un indemn major catre magistrati sa dea hotararilor „valoarea unor opere de gandire proprie, care constituie singurul rost al motivarii solutiilor judecatoresti”[2].

b) Intr-adevar, in jurisprudenta noastra, in special in cea veche, intalnim hotarari adesea desavarsite ca gandire si exprimare, care ne apar ca mici capodopere ce releva clar profunde cunostinte de drept, dar si talentul/vocatia de a le valorifica la speta in haina minunata a unui „stil limpede si a unei limbi curate”.

„Gandirea invaluita in forma greoaie”, afirma prof. A. Radulescu, ”ramane, insa, mereu aceeasi; ea se impune ca picatura de diamante ascunsa in minereu; dar, descoperirea ei expune pe impricinatul care vrea sa stie de ce a pierdut procesul, ori de ce l-a castigat, la aceeasi truda la care sunt expusi cautatorii de pietre scumpe.

Ar fi absurd sa pretinzi forma literara hotararii judecatoresti; dar, un stil ingrijit si strict, trebuind oricarui vesmant al gandirii logice, nu trebuie neglijat in redactarea lor, caci stilul slefuieste ideea si-i sporeste valoarea”.

„Intr-o expunere juridica, orala sau scrisa n-au insa ce cauta motivele slabe, chiar cand ele se rezeama pe precedente jurisprudentiale; ele stirbesc pretuirea argumentelor temeinice si, deci, a intregii expuneri; ele, mai cu seama cand este vorba de o hotarare, micsoreaza garantia si siguranta judecatii, insusiri de primul ordin ale adevaratei jurisprudente.

Citeste articolul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie