FMI recomanda bancilor europene sa-si curete bilanturile

 

Institutia financiara a recomandat organismelor de supraveghere si reglementare europene sa-si intensifice presiunile pentru a determina bancile sa-si curete bilanturile, nivelul ridicat de neperformante generând încetinirea creditarii.

Bilant contabilPotrivit MarketWatch, FMI ar dori ca bancile europene sa-si revizuiasca în scadere valoarea activelor, sa constituie provizioane si sa utilizeze companii specializate pentru gestionarea împrumuturilor irecuperabile. FMI sugereaza de asemenea constituirea unor piete secundare pentru creditele neperformante. Ultimul raport FMI asupra stabilitatii financiare globale arata ca nivelul creditelor cu probleme sarise în Europa de 800 de miliarde euro în 2013, iar cele mai multe neperformante erau pe segmentul de business.

Bancile din România detin un record negativ în ceea ce priveste ponderea creditelor neperformante. Potrivit unui raport al Bancii Nationale a Austriei, dupa prima jumatate a acestui an, sistemul bancar românesc avea în continuare cel mai mare nivel de neperformanta din Europa. Astfel, sursa citata arata ca ponderea creditelor cu probleme în totalul creditarii depasea 28%, comparativ cu doar 17% în Ungaria sau 9% în Polonia.

Mai mult decât atât, sistemul bancar local se confrunta cu fenomenul de dezintermediere care presupune ca bancile mama îsi retrag liniile de finantare. Potrivit ultimului raport BNR asupra stabilitatii financiare, în ultimul an si jumatate, valoarea liniilor de finantare a scazut cu 28%. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie